Ana SayfaHaberlerMHP’yi eleştirmenin bedeli üzerine bir arşiv çalışması

MHP’yi eleştirmenin bedeli üzerine bir arşiv çalışması

15 Ocak günü Ankara’da saldırıya uğrayan üç ismin ortak noktası, geçmişte MHP’ye yakın olmaları ve sonradan uzaklaşmalarıydı. Artık tipik hale gelen bu saldırı biçimi zengin bir arşive sahip. Başka bir ortak noktası saldırganların hep cezasız kalması. Bu siyasi şiddet faaliyetinin geçmişine yönelik bir kazı çalışması yaptık.

15 Ocak Cuma günü başkent Ankara’da, ikisi gazeteci biri siyasetçi olmak üzere üç kişi, farklı saatlerde elleri silahlı ve sopalı grupların saldırısına uğradı: Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve eski AK Parti Milletvekili Selçuk Özdağ, Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu ve KRT TV programcısı Afşin Hatipoğlu.  

Bu isimlerin ortak noktası, geçmişte MHP ve Ülkü Ocakları ile bağlarının olması ve fakat yakın dönemde MHP’ye yönelik eleştirel açıklamalar yapmış olmalarıydı.

Selçuk Özdağ, siyasi faaliyete 1975 yılında üniversite öğrencisiyken Manisa Ülkü Ocakları’nda başladı. Kuruluşunda etkin rol aldığı Büyük Birlik Partisi’nin çeşitli kademelerinde 17 yıl boyunca çalıştı; daha sonra AK Parti’den milletvekili oldu.  

Gelecek Partisi yöneticisi Selçuk Özdağ'a saldırı - Diken

Orhan Uğuroğlu, milliyetçi kimliği ile bilinen bir gazeteci. Sloganı, “Bu memleket tarihte Türk’tü, bugün de Türk’tür ve ebediyen Türk olarak yaşayacaktır. Türkiye Türklerindir” olan Yeniçağ gazetesinin Ankara Temsilcisi.

Yeniçağ Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu'na saldırı

Afşin Hatipoğlu hukukçu, avukat.  Eskişehir Ülkü Ocakları’nın eski başkanlarından. Şu anda KRT TV’de program yapımcısı.

Afşin Hatipoğlu kimdir? Afşin Hatipoğlu kaç yaşında, nereli? - Haberler

Afşin Hatipoğlu, hazırladığı televizyon programında zaman zaman MHP’ye yönelik çeşitli eleştirilerde bulunmuştu.  

Orhan Uğuroğlu ise, Gelecek Partili Selçuk Özdağ’ın Yeniçağ’a 12 Ocak’ta yaptığı ziyarette dile getirdiği, MHP’ye yönelik eleştirel açıklamalarını 13 Ocak’ta gazetedeki köşesinde yazmıştı.

Özdağ, Yeniçağ gazetesine yaptığı ziyarette MHP’ye yönelttiği eleştirileri sosyal medya hesabından da paylaşmıştı.

Bu paylaşımlara cevap olarak bir dizi tweet atan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise âdetâ Özdağ’ı hedef göstermişti.

Özdağ’a saldırıda bulunan 5 kişiden ikisi gözaltında. Uğuroğlu’na saldırdığı tespit edilip gözaltına alınan 4 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Saldırılar tepkiyle karşılansa da şaşırtıcı olmadı. Çünkü MHP’ye yönelik daha önceki eleştirilerin ardından da çok sayıda saldırı olmuştu.  

Sadece son birkaç yılda, MHP’yi eleştirdiği için hedef gösterilen ve saldırıya uğrayan isimlerden birkaçını Serbestiyet okurları için derledik.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in evinin basılması

MHP’deki sancılı kongre sürecinin ardından İYİ Parti’yi kuran Meral Akşener’in evine, Ekim 2018’de elli kişilik bir grup gelip pencere önünde “Bozkurtlar burada, çakallar nerede”; “Meral şaşırma, sabrımızı taşırma” ve “Bir gece ansızın gelebiliriz” gibi sloganlar attı.

Saldırı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Bu hanımefendiye son ihtarım, bölmek ve yok etmek istediğin MHP’ye karşı sinir ve sınırları ihlal eden vandal tutumuna devam edersen sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsın. Demedi deme, büyük lafı dinle” ifadelerinden sonra meydana gelmişti.

Evinin önüne gelenlerden şikâyetçi olmayacağını açıklayan Meral Akşener, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Bahçeli’yi etiketleyerek, “Başka anaların çocukları üzerinden yiğitlik olmaz. Yüreğin yetiyorsa kendin gel, bekleriz” ifadelerini kullanmıştı.

Akşener, daha sonra suç duyurusunda bulunmuş; mahkeme grubun sloganlarının yasada suç olarak tanımlanmadığını gerekçe göstererek tüm sanıkların beraatine karar vermişti.

Gazeteci Sabahattin Önkibar’a çifte saldırı

YouTube kanalında çektiği videolar ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi eleştiren gazeteci/yazar Sabahattin Önkibar, 2019 yılının Mayıs ayında Ankara’da saldırıya uğradı. Evinin önünde 3 kişi tarafından darp edilen Önkibar hastaneye kaldırıldı.

Önkibar’a ayrıca İstanbul’da, TÜYAP Kitap Fuarı’nda da bir saldırıda bulunuldu.

İki saldırıda da saldırganlar gözaltına alınmış ve sonrasında serbest bırakılmıştı.

Gazeteci Yavuz Selim Demirağ’a önce saldırı, sonra posta kutusuna kurşun

Gazeteci Yavuz Selim Demirağ'a evinin önünde saldırı! - Son dakika haberleri

Yeniçağ gazetesi köşe yazarı Yavuz Selim Demirağ 2019 yılının Mayıs ayında evinin önünde bir grubun saldırısına uğradı. Saldırı sonrasında Demirağ yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

Yavuz Selim Demirağ da, saldırıya uğrayan diğer isimler gibi saldırıdan önce MHP’lilerle tartışma yaşamıştı. Saldırıdan sonraki ilk yazısında Demirağ, “Türk milliyetçileri bir operasyona maşa ve malzeme olmayacak dedim diye mi? Türk milliyetçileri size köpeklik etmeyecek” dedi.

Yavuz Selim Demirağ’a yapılan saldırının araştırılmasını talep eden İYİ Parti’nin önergesi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.

Demirağ’ın evindeki posta kutusuna 2020 Haziran’ında da kimliği belirlenemeyen kişilerce mermi bırakılmıştı. Demirağ’ın hukuki girişimleri sonuçsuz kalmıştı.

Akşener’in danışmanı saldırıdan havaya ateş ederek kurtulmuştu

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in danışmanı gazeteci Murat İde, 2019 yılının Aralık ayında evinin önünde saldırıya uğradı. Murat İde, yumruklu ve sopalı saldırıdan, silahını çekip havaya ateş ederek kurtulabildi.

İde, saldırıdan önce Yeniçağ gazetesindeki köşesinde “Devlet Bey, ben yoruldum!” başlıklı bir yazı kaleme almış, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi eleştirmişti. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Bahçeli’ye yönelik eleştirileri nedeniyle Murat İde’yi hedef almıştı.

İde’ye saldıran, gözaltına alınan ve ardından Çağlayan Adliyesine sevk edilen 6 şüpheliden biri savcılıkça, beşi de çıkartıldıkları mahkemece serbest bırakılmıştı.

Ahmet Takan’a da aynı senaryo

Korkusuz gazetesi yazarı Ahmet Takan, 2019 yılının Kasım ayında evinin önünde beyzbol sopalı saldırıya uğradı. Takan’a 1 kişinin saldırdığı öğrenildi. Ahmet Takan tedavisinin ardından polise olayla ilgili ifade verdi. Ancak saldırgana ilişkin hukuki bir ilerleme kaydedilemedi.

Ahmet Takan saldırıya uğradı - istanbulgercegi.com

Ahmet Takan saldırıdan önce “Devlet Bahçeli Aralık ayı sonunda Genel Başkanlığı bırakacak, aktif siyaseti terk edecek. MHP’nin başına yeni bir isim gelecek” diye yazmış, MHP cephesinden bu cümlelere yönelik çok sert yanıtlar gelmişti.

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Ahmet Takan için, “Kiralık kalemini bu sefer, MHP’de Genel Başkan değişikliği hevesine düşenlerin ekmeğine yağ sürmek amacıyla kullanmaktadır. Ahmet Takan gibileri takacak kimse de yoktur” demişti.

Hakan Bayrakçı uğradığı saldırının ardından Semih Yalçın’ı işaret etmişti

SONAR Araştırma şirketinin sahibi Hakan Bayrakçı 2019 yılının Ağustos ayında saldırıya uğramış, yaralanmıştı.

Hakan Bayrakçı'ya saldırı

Hakan Bayrakçı saldırı sonrasında, “Habertürk’ün canlı yayınında Devlet Bahçeli’nin yardımcısı Semih Yalçın’ı bağladılar. O beni çok sert eleştirdi, ben de onu eleştirdim. Herkes eleştirdi orada kendisini, bir tek ben konuşunca kabahat oldu” demişti.

Bayrakçı, saldırganlardan şikâyetçi olmamıştı.

Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Aldemir’e saldırı

Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Alaattin Aldemir de CHP’ye katılmasının ardından saldırıya uğradı. Bir büroda yapılan silahlı saldırı, Aldemir ve arkadaşları tarafından püskürtüldü.

Eski Ülkü Ocakları Başkanı CHP'ye katıldı
- Advertisment -