Ana SayfaYazarlarDenklemi tersten kurmak

Denklemi tersten kurmak

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu 5 Şubat’ta Mardin’de “Terörle Mücadele Master Planı”nı açıkladı. Plan 10 ana başlıktan oluşuyor, psikolojiden ekonomiye, sosyal rehabilitasyondan kentlerin imarına kadar birçok hususu kapsıyor. Genel bir değerlendirme yapıldığında öne çıkan birkaç noktadan bahsedilebilir:

 

1. 1990’larda devlet meseleyi tamamen bir asayiş parantezine sıkıştırıyor ve diğer boyutları elinin tersiyle itiyordu.Hatta sorunun güvenlik harici siyasi ve içtimai yönlerine dikkat çekenlere kem gözlerle bakıyordu. Ama sonradan yaşanalar bunun yanlış olduğunu Birçok alanı ilgilendiren ve çok taraflı tedbirleri gerektiren bir problemin tek bir noktaya sıkıştırılması, çözümden ziyade çözümsüzlüğü derinleştirdi.

 

30 yılı aşkın savaş sürecinde hem PKK, hem de devlet değişti. Deklere edilen yeni plan devletin eski yanlış politikadan bazı dersler çıkarıldığını gösteriyor. Devlet halkı yanına çekmeden ve salt kaba kuvvete dayanarak üstünlük kazanmasının mümkün olmadığını yakından tecrübe etti. Son çatışma döneminde devlet ahlaki olarak üst bir noktada olduğu kanısında, bunu bir fırsat olarak değerlendiriyor. Çatışmanın mağduriyetlerini gidererek, psikolojiyi onararak, ekonomik iyileştirmeler yaparak,  tahrip edilen kent merkezlerini yeniden inşa ederek ve diğer sorun alanlarını kapsayan tedbirler alarak da bu üstünlüğünü perçinlemeyi düşünüyor.

 

Pozitif gündem…

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -