Ana SayfaYazarlarRahşan Ecevit...

Rahşan Ecevit…

 

1999 yılının Mayıs’ı… Abdullah Öcalan’la Bekaa Vadisi’nde yaptığım söyleşi nedeniyle mahkum oldum. Mesleğimi yerine getirdiğim için cezaevine girmek üzereyim. Telefonum çaldı. Dönemin başbakanı Bülent Ecevit üzüntülerini iletti. Ardından Rahşan Hanım, İpek’i (Çalışlar) aradı. Bu tuhaf duruma nokta koymak üzere kanunda küçük bir değişiklik yapıldı ve ben cezaevine girmedim.

 

Ecevit Ailesi’yle 12 Eylül döneminden kalma bir cezaevi dostluğumuz vardı. “Liderler Hapishanesi” kitabımda Rahşan Hanım’ı şöyle anlatmıştım: “Dil Okulu’nda aile ve avukat görüşmelerine ayrılan yer ışıklı ve rahattı. Aradaki demir parmaklıkların iki tarafına sandalyeler konmuştu. Dışarıdan gelen görüşçünün önünde masa da bulunuyordu. İki taraf rahatlıkla el sıkışıyor, öpüşüyor ve samimi bir hava içinde konuşabiliyordu. Üzerinde kahverengi tayyör, krem rengi bluzuyla Rahşan Ecevit, kendisini dikkatle dinleyen Bülent Ecevit’e, ‘İyi ki içeridesin Bülent, bu CHP soruşturması yüzünden evimize milletvekilleri doluşacaktı, sen de buradaki kadar rahat savunmanı hazırlayamayacaktın. Bir bakıma iyi oldu tutuklanman’ dedi"

 

Rahşan Ecevit, siyasi hayatımızın klasikleşmiş isimlerindendi. Siyasetin etkin bir kadını, örgütçüsüydü. Eşi yasaklıyken Demokratik Sol Parti’yi kurdu, genel başkanlığını yaptı. Ecevit’in Başbakanlığı döneminde de aktif bir rol oynadı. Bülent Bey’in, Rahşan Hanım’la ilgili değerlendirmelerini günlüklerime kaydetmiştim: “Ecevit üzerinde kahverengi gömleği, ayağında süet kahverengi botları banka oturmuştu. Ben ziyaretçilere vermek üzere bahçeden papatya topluyordum. Ecevit elimdeki papatyaları görünce seslendi: ‘Biz de hanımla Oran’da kır çiçekleri toplardık. O, sigara, çay, kahve içmez. Günde en fazla bir bardak çay içer. Kolej’de okurken tanışmıştık. Yirmi yaşında evlendik. Ben kolejde orta üçe kadar yatılı okudum. Yatılı pahalı gelince Rumelihisarı’nda aylığı 10 liraya dayalı döşeli pansiyon tuttum…"

 

Ecevit, bir yandan da tutukevi nizamiyesini gözlüyordu. Rahşan Ecevit’i bekliyordu. Güneş üzerimize düşünce, birlikte bankı kaldırıp gölgeye taşıdık. Ecevit, okul yıllarını anlatmayı sürdürdü: “Bizim zamanımızda olgunluk sınavı vardı.”

 

Ecevit, eşinin doğru karar verme yeteneğini, dirençli kimliğini dile getirmekten zevk alıyordu…

 

Bülent Ecevit’in ölümünden sonra DSP’den ayrılan Rahşan Ecevit, CHP’yi ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekledi. Siyasi hayatımızı uzun yıllar etkileyen Rahşan Ecevit, ressam ve yazardı. “Pülümür’de Aşk” adlı romanı, 2002 yılında tiyatroya uyarlandı. Cumhuriyet tarihimizin bu çok özel ve de çok eleştirilmiş kadınını yakından tanıyan biri olarak özlemle anacağım.

- Advertisment -