Ana SayfaYazarlarNihat Zeybekci’nin şarap çıkışı...

Nihat Zeybekci’nin şarap çıkışı…

 

AK Parti İzmir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci'nin, şarap ve rakı üretimi üzerine söyledikleri önemli. Laik kesimi endişelendiren hayat tarzı temelli gerilimin azaltılması açısından olumlu bir çıkış.

 

Zeybekci şöyle diyor: "İzmir'in şarabını uluslararası marka yapacağım (…) Bu bir ekonomidir, bu bir üründür, bir sanayidir, bir ticarettir. Sonuçta ben dini kimliği, kişiliği olan bir müftü değilim. Diyanet İşleri Başkanı değilim. Orası beni hiç ilgilendirmez. Fetva verecek de değilim. Ama bu bir tarımsal üretim, incir ve zeytinimiz neyse, pamuğumuz neyse, üzümümüz de bizim işçimizin alın teridir, işçimizin emeğidir, çiftçimizin emeğidir.

 

Türkiye'deki yerli şarap üretimi, rakı ve şarap üreticilerinin haksız rekabetten korunması ile ilgili, onlara daha geniş bir alan yaratmak, korumak ve gelişmelerini sağlamak amacıyla da ithalatına da en yüksek vergileri koymuş olan birisiyim (…) yerli üretimini korumak için.”

 

Yerli üretimin haksız rekabetten korunduğu, doğru değil. Ülkemizde üretilen rakıya ve şaraba konulan ağır vergiler, fiyatları aşırı ölçüde artırdı. Birçok insan evinde rakı üretiyor.

 

Asıl önemli nokta, içkiye bir iktidar partisi temsilcisi olarak "ideolojik" yaklaşmaması. Umarız, Zeybekci'nin yaklaşımı, yasakçılıktan uzaklaşmak açısından, bütün belediyelere örnek olur.

 

Not: Süleyman Demirel, canı çektiğinde akşamları bir bardak viski içerdi. Kimse de ona içip içmediğini sormazdı.

 

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’la…

 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'la bir sabah kahvaltısında buluştuk. Beş gazeteci meslektaşımla birlikte aklımıza takılan soruları sorduk. Başkan'ın erken ayrılmak zorunda kalması yüzünden sohbetimizi derinleştirmedik.

 

Ali Erbaş, geçtiğimiz ekim ayında Tunceli'yi ve Tunceli Cemevi'ni ziyaret etmişti. Bu, Diyanet İşleri açısından bir ilkti.

 

Ülkemizin en önemli dini kurumunun başkanı, Alevilerin yaşadığı şehre 100 yıldan beri ilk kez gitti, ilk kez cemevini ziyaret etti. Biraz garip değil mi?

 

Erbaş, bir ilki gerçekleştirdiği için mutlu. Cemevinde sıcak karşılanmış.

 

Özetle anlattıkları: Diyanet’in 150 bine yakın kadrosu yeterli değil. Hâlâ 20 bin boş kadro var. Başkanlık bütçesinin yüzde 96.5'i, personel maaşlarına gidiyor. 88 bin cami, 30 bin Kuran kursu bulunuyor. Her yıl 600 yeni cami yapılıyor. Yurtdışında 2000 din görevlisi çalışıyor.

 

Erbaş, “Kadın imam var mı?” soruma, "Kadından imam olmaz" diye cevap verdi. Verdiği cevap beni düşündürdü. Neden kadın imam olmaz acaba?

- Advertisment -