Ana SayfaYazarlarMersin’de biraz portakal, biraz politika

Mersin’de biraz portakal, biraz politika

 

İki Mersinli, Yavuz Donat ve ben (aslında ben Tarsusluyum), hemşehrilerimizin arasına daldık. Büyük kalabalık… Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Tarsus'ta yeniden canlanan pamuk üretimini anlattı. 2016'da 17 bin dönüm olan ekili pamuk arazisi, 2017'de 35 bine, 2018'de 90 bine çıkmış. Çırçır fabrikaları yeniden çalışmaya başlamış. Ergezer, pamuğun çekirdekli hali olan "kütlü"nün sigorta kapsamından çıkarılmasından şikayetçi.

 

Ali Ergezer'i ziyaretimizde Ağaç Kavunu, portakallı baklava yedik. İpek (Çalışlar), çok beğendi.

 

Narenciye Festivali’ni düzenleyen 'Ticaret Borsası'nın Başkanı Abdullah Özdemir, “80 milyonluk bir ülkeyiz. Narenciye iç pazarda çok az tüketiliyor” diyor. “Örneğin okullarda, limon, portakal, mandalina, greyfurt dağıtılamaz mı? Vitamin deposu olan bu ürünleri çocuklarımızın daha fazla tüketmesi mümkün…”

 

Kilo başına devlet desteğinin giderek azalması şikayetler arasında. Türkiye bu ürünlerin ihracatında Avrupa'da ikinci olsa da ürünlerin bir kısmı elde kalıyor. Bunları meyve suyu, marmelat haline getirecek, işleyecek sanayinin gelişmesi gerekiyor.

 

Slogan şu: “Rize için çay neyse… Çukurova için narenciye odur." Dünyanın değişik ülkelerinden gelen folklor ekiplerinin gösterileri, söyleşiler, imza günleri eşliğinde Narenciye Festivali şehre farklı bir ruh kattı. Festivalin basın ve halkla ilişkilerini yürüten deneyimli gazeteci Ercan Güneş, 4 yıllık aradan sonra başarıyla gerçekleşen programın geleceği için umutluydu, “Giderek daha da zenginleştireceğiz" diyordu.

 

Kültürel ve tarihi miras

 

Mersin Valisi Ali İhsan Su ile bölgede turizmi konuştuk. Çok kültürlü, çok kimlikli olan bölgenin tarihi değerlerini, örneğin Sen Pol’ün Tarsuslu olmasını, Kleopatra ile Antonius'un iki aşık olarak Tarsus’ta buluşmalarını, bunu Shakespeare’nin ünlü eseriyle ölümsüzleştirmesini değerlendiremediğimizi düşünerek, yeni bir yaklaşımın gerekliliğinde mutabık kaldık.

 

Mersin’de CHP mi?

 

2014'teki yerel seçimler hariç yakın zamanda, Mersin'de belediye başkanlığını hep CHP kazandı. Burhanettin Kocamaz, geçen seçimleri Mersin MHP adayı olarak kazandı. MHP onu bu kez aday göstermiyor. CHP'de ise 12 aday adayı var.

 

İkisi de Tarsuslu hemşehrim olan iki eski milletvekili Vahap Seçer ve Serdal Kuyucuoğlu ile buluşup sohbet ettik. İkisi de aday adayı. “Mersin belediye seçimini CHP kazanır” beklentisi güçlü. Tabii hiçbir şeyi garanti görmemek gerekiyor. Adayların sonucu çok yoğun şekilde etkileyeceğine birçok kişi dikkat çekiyor.

 

                                                                       ★

Sevgili arkadaşımız, meslektaşımız, Berat Günçıkan'ı kaybettik. Basın camiası önemli bir ismini, Güney ise çok sevdiği annesini yitirdi. Başımız sağolsun.

- Advertisment -