Ana SayfaYazarlarMadra Dağları’nda

Madra Dağları’nda

 

Eski bakanlardan dostum Ziya Halis telefon etti: “Daha kaç gün buralardasınız? Bizim de burada uğraşlarımız var. Bağlarımızı birlikte dolaşmaya zaman ayırabilir misiniz? Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin de burada.

 

Birlikte dolaşırız.” Ziya Halis ve Muammer Keskin’le Gömeç Belediyesinde buluştuk. Sonra Kozak yaylasına doğru tırmanışa geçtik. Çam ağaçlarının arasından yol alarak zirveye ulaştık.

 

Fikret Özdemir, kızı Didem ve Avşar İlter ile birlikte bizi karşıladı. Fikret Özdemir, Ziya Halis’in sınıf arkadaşıymış. Dağların tepelerin arasındaki 300 dönümlük bağlık alanı keşif süreçlerini anlattı.

 

“Ankara Üniversitesi Bağcılık Kürsüsü Başkanı Hasan Çelik geldi ve denizden 600 metre yükseklikteki araziyi gördü. ‘Bu topraklar şarap üretimi yapmak açısından çok elverişli.

 

Hiç durma burayı hemen al’, deyince kararımı verdim. Ancak sorun Abidin Dede'ye ait bu araziyi nasıl alacağımızdı. O çocuksuz ölmüş, geride 56 mirasçı bırakmıştı. Sonunda başardık.”

 

Yatırım faaliyetine 2005 yılında başlamışlardı. İlk şarap üretimi ise 2012 yılında gerçekleşecekti. Üniversiteyi bitiren kızı Didem, İngiltere'ye şarap üretimi için eğitime gitmiş, sonra da şarap fabrikasının başına geçmişti.

 

Butik şarapçılık

 

Üzümü toplandığı yerde şaraba dönüştüren sisteme “butik şarapçılık” deniyordu. Şimdilik ürettikleri şarabı bölgedeki otellere, lokantalara ve büyük şehirlerdeki Tekel mağazalarına verdiklerini söylediler.

 

Gömeç’ten, Ayvalık’tan, Ören’den günbatımı keyfi için gelenlerin arabaları sıraya diziliyordu. Dün sabah da Aliağa eski belediye başkanı ve İzmir eski milletvekili Hakkı Ülkü'yle buluştuk.

 

Sohbete Çandarlı’nın eski belediye başkanı Hüseyin Gürel de katıldı. Zeytincilik üzerine yeni bilgiler edindik. Hakkı Ülkü, “Geleceğe dair umutluyum" diyerek üç dönem yaptığı belediye başkanlığının unutulmaz deneylerini bizimle paylaştı.

 

Zeytin, üzüm, şarap… Ege’yi dolaşırken, sanki eski Yunan tarihinde dolaşmış gibi olduk. Umutlandık.

 

 

 

 

 

 

- Advertisment -