Ana SayfaYazarlarBayramlarda hapishaneler...

Bayramlarda hapishaneler…

 

Bayramınız kutlu olsun, barış ve huzur içinde geçşin. “İçeridekiler ve bayram” başlıklı bir yazı yazmak üzere masanın başına oturdum. Yaşamının 7 yılını hapiste geçirmiş biriyim.

 

Bu nedenle iyi günde, kötü günde özgürlüklerinden yoksun insanları hatırlarım. Dışarıdan görüşçülerin gelmesini bekleyen insanları. Özellikle bayramlarda. Çünkü bayram günleri açık görüş yapılır.

 

Derin hasretler giderilir. Cezaevlerindeki mahkum ve tutuklular çoğunlukla siyasi tutuklular, adli tutuklular diye anılırlar. Siyasi tutuklular da mensup oldukları örgütlerin isimleriyle tanımlanırlar.

 

1990’lardan önce cezaevleri genellikle büyük koğuşlardan oluşurdu. Bu geniş ortam, tutuklunun yaşamını kolaylaştırdığı gibi, bazı zorluklara da yol açardı. “Örgüt disiplini” bu geniş ortamda tutuklular üzerinde bir örgüt baskısı oluşturabilirdi. Şimdi hücre tipi sistemine geçildi.

 

İnsanlar iki üç ve beş kişilik hücrelerde kalıyorlar. Daha büyük koğuşların varlığı da söz konusu. Siyasi tutukluları bir süredir küçük hücrelerde tutuluyorlar. Birbirleriyle temas etmeleri önleniyor.

 

Bu tür bir yöntemin, tutuklunun psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yapması, dünyanın bir çok ülkesinde tartışılıyor. Birçok cezaevi psikoloğu büyük koğuşları savunuyor.

 

Siyasi tutuklu

 

Yargı reformu konusu, özellikle siyasi tutukluları çok ilgilendiriyor. Örneğin, herhangi bir şiddet eylemine katılmadığı halde, “Terörle Mücadele Kanunu” kapsamında yargılananlar, ciddi mağduriyetler yaşıyorlar.

 

Haklarındaki iddiaların neler olduğunu öğrenmek için dosyalarını incelemek imkanları bulunmuyor.

 

Savcılıklar haberleşme yasağı uygulayabiliyorlar. Avukatlarla görüşmeleri sınırlandırılabiliyor. Ancak reform tasarısı içinde bu konuya değinilmedi. Türkiye güzel bir ülke.

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN

- Advertisment -