Ana SayfaYazarlarBağdadi ‘Kardan adam’ mıydı?

Bağdadi ‘Kardan adam’ mıydı?

 

Bağdadi öldürüldü mü? Trump'ın anlattığına göre sıkıştırılınca üzerindeki bombayı patlatıp intihar etti. Söylendiğine göre üç çocuğunu da kendisiyle birlikte havaya uçurdu.Yeni bilgiler çıkana kadar bunu doğru kabul edelim. Bağdadi, iyi bir din eğitimi görmüştü. Bağdat'taki bir üniversitede İslami Bilimler alanında doktora yapmış ve aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmıştı. Akademisyenliğe niyetlenirken kanlı Ortadoğu coğrafyasında dini inanç temelli bir şiddet örgütünün lideri oldu. Öldürüldüğünde 48 yaşındaydı.

 

Ne olursa olsun o, birilerinin sandığı gibi, bir “eğitimsiz kör hafız” değil. Eline silah alıp acımasızca katliama giriştiğinde ne yaptığını bilmez şekilde hareket eden biri de değil. “Artık onun işlevi tamamlandı, yakında yenisini çıkarırlar” şeklinde yorumlar görüyorum. Böyle düşünenlerin şöyle bir önkabulü var: “Bin Laden olsun, Zerkavi olsun, Bağdadi olsun, dini referanslı terör örgütlerinin liderleri, Batı kurgusundan ibarettirler.” Bunun da arkasındaki ana fikir şu: "Emperyalistler İslam dünyasını kargaşa içine sokmak, perişan etmek için bu örgütleri icat ediyorlar.

 

İslam dünyasının yükselişini böylece engelliyorlar." Batı'nın ve özellikle ABD'nin, bu örgütlerin içine ajanlar sokup, zaman zaman yönlendirdiği, onlara eylemler yaptırdığı sır değil. Örneğin Afganistan'da Taliban hareketini ABD yıllarca destekledi. Çünkü Afganistan “soğuk savaş” döneminde Sovyetlerin darbeyle işbaşına getirdiği Babrak Karmal tarafından yönetiliyordu. İslami direnişçiler Sovyetlere karşı ABD’nin desteğini alıyorlardı.

 

Laiklik

 

İslam dünyasındaki yoksulluğun, terörün, vahşetin asıl ve en önemli nedeninin, Batılı emperyalistler olduğunu söyleyebilir miyiz? Ben, en büyük nedenin bu dünyanın zihniyet iklimindeki gerilik ve cahillik olduğunu düşünenlerdenim. Öte yandan, dini asıl sebep olarak görmeyi de doğru bulmuyorum.

 

Eğer din asıl sebep olsa, Afganistan ile Bosna Hersek arasındaki gelişmişlik farkını açıklamak mümkün olmaz. Çoğu ülkede laikliğin yokluğu da İslam dünyasının temel eksiklerinden birisi olarak sayılabilir. Evet, geri ve yoksul ülkelerde din adı altında süregelen bağnazlık daha sert ve yaygındır. Afganistan'da dini referanslı örgütler kadınların sokağa çıkmasını bile caiz görmüyor.

 

Yüzü dahil her tarafı kapalı kadınlara bile saldırmaktan geri durmuyorlar. Müslüman ülkelerin maddi, manevi, toplumsal ve insani durumu ortada. “Hıristiyanlık ahlaken çöküyor, hepsi sarhoş dolaşıyor, gençliği bitik3 türünden yorumlarla kendimizi avutmanın alemi yok. Yoksulluk ve baskı, ahlaksızlığı teşvik eden en temel durumlar. Şunun altını çizmekte yarar var: Bağdadi, asıl olarak Batı'nın değil, bu coğrafyanın ürünüdür.

 

 

 

 

 

- Advertisment -