Ana SayfaYazarlarAleviler ve 15 Temmuz

Aleviler ve 15 Temmuz

 

Alevi sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan bir grupla, 15 Temmuz'u konuşuyoruz. PODEM (Politika ve Demokrasi Derneği)’in düzenlediği "Alevilerin penceresinden Türkiye ve siyaset" başlıklı çalıştayın ana konusu, Alevilerin 15 Temmuz ve sonrasını algılama biçimleri.

Aleviler, 15 Temmuz'un AK Parti iktidarına yaradığını düşünüyorlar. Yaşananın bir kurguya benzediğini söyleyenler de var. Ortak kanaat şu: 'Bu işin içinde başka işler bulunuyor.'

Bu psikolojinin nedenlerine dair farklı yorumlar yapılabilir…

Biraz geriye gidelim: Devletteki az sayıdaki Alevinin yerini, FETÖ'cüler alıyordu. FETÖ'ye ortam sağlayan da, iktidar partisiydi. Kendini dışlanmış hisseden Aleviler açısından; darbeci FETÖ'cülerle, AK Parti iktidarı arasında, büyük bir fark yok.

Vakıf yöneticisi Avukat: 

Darbeye karşı vatandaşın sokağa çağrılmasını doğru bulmadım. Güvenlik devletin görevi. Yenikapı buluşması olumluydu. OHAL uygulamaları, 12 Eylül'dekinden bile daha kötü. Şimdi aileler de hedef alınıyor. Anayasa referandumu, bölücü ve kamplaştırıcı. En büyük güvencemiz laiklik.

Alevi kadın aktivist: 

Zorunlu din dersi davasını açtım ve kazandım. HDP kurucusuyum. 15 Temmuz öncesinden Türkiye’nin bir kaosa sürükleneceği anlaşılıyordu. Yaşadığımız, FETÖcü darbeye karşı bir sivil darbedir. Muhaliflere karşı bir darbe. Bütün siyaset alanı kapatıldı. Hedef Kürtler ve Aleviler oldu.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -