Ana SayfaYazarlarAdalar, faytonlar, atlar

Adalar, faytonlar, atlar

 

Londra’da geçtiğimiz günlerde DPI’ın, yani Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün düzenlediği bir yuvarlak masa toplantısındaydık. 2020 yılına girerken, “Yeniden bir çözüm imkanı ortaya çıkabilir mi?” sorusuna cevap arıyorduk. Londra, yeni yıla girme heyecanını yaşıyor. Her yer yılbaşı ışıklarıyla süslenmiş.

 

Son seçimde Muhafazakar Parti’nin mutlak çoğunluğu elde etmesiyle, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış takvimi işlemeye başladı. 40 gün sonra İngiltere AB dışında kalacak. İngilizler, bunun kendileri için ne anlama geldiğini kavramaya çalışıyorlar.

 

107 at öldü Türkiye’den gelen “Adalar’da karantina” haberi, dikkatimi buraya yöneltti. Büyükada’da Ruam hastalığından ölen 81 at gömülmüştü (Bu sayı dün 107’ye çıktı). Valilik, bunun üzerine faytonların 3 ay süreyle Adalar’da dolaşımını durdurdu.

 

Kaymakam’ın verdiği bilgilere göre; Kaçak at ahırları yıkıldı. Büyük ahır boşaltıldı, dezenfekte edildi. Faytonların toplandığı meydan temizlenip, ilaçlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, yaptığı açıklamada, “Atlar artık yük ve eşya taşımayacak, süreci kişiler değil Büyükşehir tek elden yürütecek” dedi. Adalar’da, taşımacılık, fayton yerine elektrikli toplu taşıma araçlarıyla yapılacak. Simgesel bir rota içinde de fayton olacak.

 

İmamoğlu, faytonculara, faytonların karşılığında ne vereceklerini, atların ne olacağını planlamak durumunda olduklarını vurguladı. “Yüzlerce insan bu işi yapıyor, bu işle uğraşıyorlar, orada çalışanlar bizi ilgilendiriyor” dedi.

 

Acil durum karantina

 

Adalar’daki sivil toplum kuruluşları, açıklamalarında “Şu andaki öncelik hayattaki atların sağlıklı kalmasıdır” diyorlar. Uyarı şöyle sürüyor: “Faaliyetlerine izin verilen ahırlarda koşulların yeni salgınlara meydan vermeyecek şekilde iyileştirilmesi gerekiyor.”

 

Bu arada, bir yere kapatılan ve hareketsiz halde bekletilen sağlıklı atların da ayaklarının şiştiğine ve hastalanma riskine dikkat çekildi. Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan’la konuştum. Atların hareketsizliği sorununa çözüm için belli alanlarda hareket etmelerine izin verdiklerini belirtti.

 

Kaymakam Ayhan, Büyükşehir Belediyesi’nin bir an önce hasta atları sağlıklı atlardan ayırmak amacıyla karantina oluşturması gerektiği uyarısında bulundu. Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda duyarlı ve çözümden yana bir tavır içinde olduğunu söyleyebiliriz “Ruam” hastalığı haberlerinin yayılması, Adalar’daki turizm hareketliliğini olumsuz yönde etkiliyor.

 

Büyükşehir Belediyesi’nin, bir an önce “Adalar’da Ulaşım Eylem Planı”nı tamamlaması ve bütünsel bir çözüm için harekete geçilmesi gerekiyor.

 

—- 1.Kitap: İşgal Günlerinde İstanbul, Hakkı Süha Gezgin, Kapı Yay. 2.Kitap:Hürrem Sultan, Leslie Peirce, T.İş Bankası, Kültür Yay.

 

 

 

 

- Advertisment -