Ana SayfaYazarlarİttifak arayan partiler

İttifak arayan partiler

Kader seçimi öncesinde Meclis'teki dört büyük parti de bir gözleriyle seçim ittifakı ihtimallerine bakıyor.

 

Adına "kader seçimi" dediğimiz anda oldukça küçük ama toplu oy imkanları bile büyük önem kazanıyor. Seçim öncesi analizlerinde kamuoyu araştırmacıları da günlerdir tablodaki değişikliği küçük oy miktarlarının yapacağı öngörüsünde bulunuyor.

 

İktidar partisi tarafında seçimden birinci parti olarak çıkma endişesi yoktur, ama tek başına iktidar konusunda çok açık cevaplar verilmemektedir. Bu aşamada Saadet Partisi ile seçim ittifakı alt perdeden konuşulmaktadır.

 

7 Haziran'da BBP ile ittifakından hüsranla çıkan Saadet Partisi bu ittifaka açık olduğunu en üst düzeyde ifade etmiştir. Saadet Partisi de bu seçimin ertesinde "var olma" sorununu bu şekilde çözme amacındadır.

 

CHP'nin daha önce ÖDP ile yaptığı görüşmelerden bir ittifak çıkmamıştı. Ancak ÖDP'nin 7 Haziran'da seçmenini serbest bırakması dolayısıyla bu partiden CHP'ye 25-30 bin oy gittiği tahmini yapılmıştı.

 

ÖDP ile üçe bölünmüş olan komünist partilerden toplamı yarım puanı zor bulacak bir miktarın yine CHP'ye yönelmesi, diğer kısmın da HDP'ye yönelmesi bekleniyor.

 

Geçen seçimde, seçime katıldığı halde seçmenini son anda serbest bırakan Vatan Partisi’nin genel başkanı Doğu Perinçek birkaç gün önce CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu ile görüştü. Tahminler, karşılıksız destek önerdiği şeklinde. Kılıçdaroğlu da herhalde bunu memnuniyetle karşıladığını söyleyip teşekkür etmiştir. Buradaki oy miktarı da yüz bine ulaşmamaktadır. Ama 1 Kasım’da oyunu yarım puan artırsa bile memnun olacak CHP için bu küçük miktarlar önem taşımaktadır.

 

MHP seçime zaten tedirgin girerken, Tuğrul Türkeş olayı ve başka ülkücülerin Ak Parti listelerinde yer alma ihtimali tedirginliği artırmıştır. BBP de şu anda iki üç milletvekili ile varlığını koruma ihtiyacı içinde olduğundan MHP ile seçim ittifakına yatkın olduğu işaretlerini vermektedir.

 

Ak Parti'ye gidecek MHP oylarının bu partide bir baraj sorunu yaratabileceği de iddia edildiğinden herhalde MHP de bunun tedbirini düşünecektir. BBP oyları yüzde 1 puanın altında olmasına rağmen bu 1 puan da MHP için hayati olmuştur.

 

HRP zaten dört tane küçük sosyalist parti ile ittifak halinde hareket etmekte, bu partilerin temsilcilerine listelerinde, oy ağırlığının üstünde yer vermektedir. Bu partilerden EMEP’in eski genel başkanının HDP’nin seçim hükümetine katılma kararına uymamış olmasının

 

HDP’nin ana bünyesinde ciddi rahatsızlık yarattığı anlaşılmaktadır. Ancak HDP’nin de bu ittifak sistemini bozması beklenmemelidir.

 

18 Eylül’de milletvekili aday listeleri verileceği için ittifak kararlarının da önümüzdeki birkaç gün içinde kesinleşmesi gerekiyor.  

- Advertisment -