Ana SayfaYazarlarİsrail açılımının arkası

İsrail açılımının arkası

 

Ankara'nın İsrail açılımına açık bir karşı tavır görülmedi. Tepki göstermesi ihtimali olanlar da sessiz kaldı.

 

Buna "anlayışla karşılama" denebilir, çünkü Türkiye'nin yaşamakta olduğu sıkıntılardan çıkış için Ankara'nın bir şeyler yapma ihtiyacını görmemek mümkün değil.

 

Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Moskova'nın bütün hamlelerine Ankara "sözle" karşılık verdi ve böyle bir gerginlik istemediğini tekrarladı.

 

Rusya'nın, Ortadoğu'da hareket alanının bu kadar açık olmasını ABD ve Avrupa'nın onayına bağlayanlar bir süredir bunun için bazı anlaşmaların yapıldığından da söz ediyor.

 

Eğer bu anlaşma, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’nin etki alanında bulunan Suriye'nin tekrar Rusya'ya terk edilmesi üzerineyse zaten çember tamamlanmış demektir.

 

Bunun anlamı Rusya'nın IŞİD ve Şam yönetimini tehdit eden herkese karşı politikalarında elinin tümüyle serbest olacağıdır.

 

Çemberin bir tarafını da Rusya ile tam uyum halinde hareket eden İran'ın tamamlaması da gözler önünde ve açıkça cereyan etti.

 

Ambargo döneminde İran'a birçok konuda "yardımcı" olan Ankara'ya karşı tavrının ayrıca incelenmesi gerekir. Ama durum budur.

 

Rusya'nın Suriye cephesi için ABD ile anlaştığını görünce bu anlaşmanın kapsamında Suriye'nin Kürt bölgesinin bulunduğundan da kuşku duyamayız.

 

Mısır hattını da daha önce kapattığımız için Arap Birliği'nden, Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığını sona erdirmesi kararı çıkmıştır.

 

Çemberin bir başka kısmı da bu şekilde kapatılınca bir çıkış noktası kalmamış görünüyor.

 

Herhalde İsrail açılımını bu çerçeve içinde değerlendirmek gerekiyor. Hatta bunun arkasına hızlı bir şekilde Mısır ile ilişkilerin normalleştirilmesi de gelebilir.

 

Şimdilik çemberin en kuvvetli noktasında Rusya, en az belirgin noktasında ise ABD durmaktadır. Bu da çemberden çıkış yönünü gösteren bir "mecburi istikamet" işaretidir.

 

Dış politikada işler bazen çok fazla dolambaçlı yollardan ilerler. Ankara, İsrail açılımı ile bazı yolları kısaltabileceğini göstermiştir. Ama bunun da Ortadoğu bataklığına nasıl yansıyacağını henüz tam bilmiyoruz.

 

- Advertisment -