Ana SayfaYazarlarIŞİD'in ipleri

IŞİD’in ipleri

Bu örgütün adı ufak ufak duyulmaya başlandığında Ortadoğu'da bir Şii hattı ortaya çıkmıştı.

Irak savaşının ardından ABD bölgeyi terk ederken ve Irak fiilen bölüşülürken Şii halkasının bağlantılarını Irak Şiileri oluşturmuştu.

IŞİD'in adı o sıralarda duyulmaya başlandı. Şiilerle çatışan, Sünni bölgelerinde egemenlik kurmaya çalışan bu örgüt o sırada fazla dikkat çekmiyordu.

Şimdi ortada yeri düvele savaş ilan etmiş bir örgüt var. Rusya ile savaş halinde, Şiilerle savaş halinde, Avrupa ile savaş halinde, ABD ile savaş halinde, Kürtlerle savaş halinde. Ve Türkiye ile savaş halinde mi?

Bu sorunun cevabını vermek henüz kolay değil. Batı'nın Türkiye ile IŞİD ilişkisi konusundaki algısı değişmiş değil, yani Batı Türkiye'nin IŞİD'e en azından bazı "kolaylıklar" sağladığına inanıyor. Bu kanaat üzerine düşünüldüğünde, bu "kolaylıklar"ın Türkiye açısından bir karşılığı olması gerekiyor.

Biz de inanıyoruz ki, Reyhanlı, Diyarbakır, Suruç ve Ankara katliamlarını IŞİD yapmıştır. Hatta lafı IŞİD-PKK işbirliğine karşı uzattık, IŞİD'in bütün Kürt odaklarını düşman olarak gördüğünü unutarak.

IŞİD Türkiye'den bazı "kolaylıklar" sağlıyorsa Türk toprağındaki bu katliamları neden yaptı, sorusunun cevabını da veremiyoruz.

Bütün katliamlarını üstlenen IŞİD'in Türkiye'deki katliamlarını üstlenmemesinin de henüz bir cevabı yok.

Çünkü "bunlar IŞİD'in işi olmayabilir" dediğimiz anda "Peki kimin işi" sorusu ortaya çıkacak ve buna cevap bulmakta da bayağı zorlanacağız.

Yedi düvelle savaşan IŞİD'i bu yedi düvelin, bir kaşık olmasa da birkaç kaşık suda boğmasını beklemek çok tabiidir. IŞİD'in savaş açtığı bütün ülkeler, büyük savaş makinelerine, geniş istihbarat ağlarına sahip ülkeler.

Bu kuvvetli ülkelerin aradan geçen bunca zamandan sonra hala IŞİD'e karşı ortak bir savaş sistemi kuramamış olması da herhalde en sade vatandaşın da dikkatini çekiyordur.

Sade vatandaş da der ki, "bunca topunuz tüfeğiniz askeriniz varken bu IŞİD'i halledemiyorsanız, bunun da kuvvetli bir abisi olması gerekir."

Amerikan istihbaratı, İngiliz istihbaratı, Fransız istihbaratı kaç yıldır IŞİD'in abisi veya abilerini tespit edebilmiş değiller.

Artık bellidir ki, ortada bir veya birkaç abi vardır ve bunların ipleri sağlam bağlanmıştır.      

 

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik