Ana SayfaYazarlarKapılar tümden kapalı, maalesef...

Kapılar tümden kapalı, maalesef…

HDP başkanı Demirtaş son beyanatında "Maalesef Erdoğan kapıları tümden kapatmış" şeklinde bir ifade kullandı.

"Kapıların tümden kapalı olduğu" doğrudur, ama "şu anda" kapalıdır ve Hükümet-Devlet kapıların yeniden açılması için "silahların gömülmesi" şartında ısrar etmektedir.

 

Demirtaş'ın kullandığı "maalesef" kelimesi de HDP açısından çok şey ifade etmektedir.

HDP, Kürt siyasetinin en başarılı dönemine imza atmış bir siyasi partidir. Barış süreci ilerledikçe HDP de ilerlemiş ve büyümüş, sosyalist solu ve liberalleri de yanına alarak "Türkiye partisi" olma aşamasına yaklaşmıştır.

 

Bu nokta ise aşılamamıştır. 7 Haziran seçimi öncesinde HDP kolay bir pozisyonu tercih etmiştir. Bu pozisyon da oldukça revaçta olan Erdoğan karşıtlığını stratejisinin temel noktası haline getirmesidir.

Aslında bu stratejiyi HDP belirlememiş, bu noktaya "yuvarlanmış"tır. Ak Parti seçim stratejisini HDP'yi baraj altında bırakmak üzerine kurunca HDP de kendisini Erdoğan karşıtlığı pozisyonunda bulmuştur.

Temel siyasi hedefi barış sürecinin ilerlemesi ve demokratik reformların devam etmesi için mücadele etmek olan HDP seçim stratejisiyle kendi siyasi alanını daraltmış ve Erdoğan karşıtlığına kısıtlamıştır.

Demirtaş "kapıların kapanmış" olmasına "maalesef" derken, kapıların kapanmasına HDP'nin hangi tavırlarının katkıda bulunduğunu da düşünmek ve tahlilini yapmak durumundadır.

 

"Erdoğan kapattı" deyip kendini meseleyi çözmüş hissetmek yine kolay ve rahatlatıcı bir tavırdır.

Suruç katliamıyla gelen dalgayı öngörmek, arkasından iki polis cinayetiyle gelen büyük provokasyonu tespit etmek HDP'ye düşen yükümlülüklerdir. Bunların yanına başkaları da eklenebilir ve ortaya siyaset alanını iyice daraltmış bir HDP görüntüsü çıkar.

Siyaset alanı daralmış bir HDP'nin üzerine düşen İmralı gölgesi de bu yüzden büyümüştür. 7 Haziran'da İmralı ve PKK'nın gölgesi azalmıştı, ama savaş başlayınca bu gölge olabilecek en ağır noktaya ulaştı ve siyaset alanını zayıflatmış olan HDP bu gölgeden kurtulmakta da çok zorlanmaktadır.

 

1 Kasım öncesi bir ay birçok "düzeltme" için uygun bir aydır, halk bu seçimin önemini bildiği için her şeyi çok yakından izleyecektir.

 

 

 

- Advertisment -