Ana SayfaYazarlarÖcalan’lı Cumhuriyet resepsiyonu

Öcalan’lı Cumhuriyet resepsiyonu

Türkiye’de siyaseti, partilerden daha çok medya üstlenmiş gibi. Mesela bir gazetenin 23 Nisan resepsiyonu vermesi baştan sona siyasi bir tavrı yansıtıyor. Cumhuriyet Halk Partisi, böyle bir toplantıya öncülük etse belki de şaşırtıcı olmazdı ama toplantının paralel örgüt bağlantılı Can Dündar’lı Cumhuriyet tarafından üstlenilmesi, dışarıdan bir elin siyasete doğrudan müdahale ettiğini göstermekte.

 

Davetlilerin özelliklerine bakıldığında, resepsiyonu düzenleyen aklın yeni bir siyasi merkez inşa etmeye çalıştığı da rahatlıkla görülecektir. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra resepsiyonda MHP’nin yeni genel başkan adayı Sinan Ogan, HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve Abdullah Öcalan’ın yeğeni milletvekili Dilek Öcalan vardı.

 

Birbirine zıt gibi görünen siyasi grupları yan yana getiren bu resepsiyonun, AK Parti’ye karşı 7 Haziran seçimleri öncesinde kurulan “yüzde 60’lık blok”u canlandırmayı hedeflediği anlaşılıyor. Her ne kadar imkânsız görünse de Kemal Bey, yüzde 60’lık blokun varlığına son derece inanıyordu, zaten bu inançla 8 Haziran sabahı MHP lideri Bahçeli’ye, ‘Başbakanlık’ bile teklif etti. Kemal Bey, HDP ve MHP’yi yan yana getirecek ittifaka ve koalisyona inanmasaydı herhalde Bahçeli’ye “Başbakanlık” önermezdi.

 

Türk siyasetini dizayn etmek isteyen gücün; CHP, HDP ve MHP’yi bir araya getirerek, 7 Haziran’da yarım kalan bloku yeniden oluşturmaya çalıştığı görülüyor. CHP ve HDP buna hazır, MHP’li muhalif gruplar da bu ittifaktan yana. “Yüzde 60’lık blok”un önünde engel olduğu düşünülen Devlet Bahçeli, parti içi muhalefet tarafından devrilirse, bu ittifak önce yeni anayasa yapım sürecini, yani ‘Yeni Türkiye’yi engelleyecek, ardından da 2019 seçimlerine blok olarak girerek AK Parti İktidarına son verecek!

 

Hayaller böyle ama gerçekler hiç de öyle değil. HDP ile dolayısıyla PKK ile CHP ve MHP’yi yan yana getirebilmek muhalefetin tümden sonunu da hazırlayabilir. İktidar hayalleri kurarken muhalefet daha ağır yenilgilerle karşı karşıya kalabilir. Ayrıca Devlet Bahçeli’nin tasfiyesi hiç de öyle kolay görünmüyor; Meclis’te önceki gün düzenlenen 23 Nisan Özel Oturumu’nda Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu özel olarak selamlaması, yeni ve gerçekçi bir “Yüzde 65’lik blok”un oluşumuna işaret ediyor.

 

CHP ve HDP 2019’a iktidar hayalleri kurarken, evdeki hesap çarşıya uymayabilir. Hayır peşinde koşmayanların, hayırlı sonuçlar üretmesi de mümkün değildir. Milletin, tarihî tecrübeyle oluşan ortak aklı hayrı ve şerri ayırt etmekte mahirdir. Bunu idrak etmeyenlerin oluşturmaya yeltendikleri “blok”lar, nafile çabalar olarak kalmaya mahkûmdur.

- Advertisment -