Ana SayfaYazarlar“Derviş saraya!”

“Derviş saraya!”

 

 

Sözüne, kanaatine güvendiğim bir tek akademisyen, işinsanı, kamu maliyecisi, uzman gazeteci yok ki Kemal Derviş reformlarının Türkiye’de hasbelkader işleyen çarklara, özellikle de yüz yıldır kapitalizmin motoru olan finans kapitalle devletin ilişkisine, çeki düzen verdiğini kabul etmesin. Tabii ki sonrasındaki iktidar eski alışkanlıklara kanal açıcı müdahalelerle bu disiplini bozmuş olabilir. Ama bu olsa olsa o reformların Türkiye’nin kronik alışkanlıkları karşısındaki o zamanın şartlarında dayanıksızlığına işaret eder o kadar.

Öte yandan yeni bir krizin artık kapıda değil, evin içinde olduğu da aşikar. Peki neden bu en yakın kriz çözücü can simidi kimsenin aklına gelmiyor? Yanıtı belli: yerli/milli taşralılığı partilerden gazetecilere ve seçmene herkesi sarmış da ondan. Dünya Bankası vs. global ekonomik kurum kariyeri de başarı öyküsü değil, gerçekleşmemiş gizli komplolarının kaynağı sayılıyor. Solcular bile, sanki alternatif senaryoları varmış gibi, neoliberalizm kavramının ardına saklanarak katılıyorlar kervana. Oysa kısmen de olsa çeki düzen verdiği ekonomi-politiğin temeli sosyal politikaların da kurumsal üstbaşlığı kamu maliyesi ayağının en çok ihtiyacı olan şey istikrarsa, diğeri tecrübe.

 

 

En yetkili ağızlarca telaffuz edilmiş altına dönüş gibi fantazmagorik çözümlere dahi maruz kalmışken denenip, başarılı da olmuş bir teknokrat niye hafızalardan silinir? milli/yerli sığınağının en güvenli yuva sayılması nedeniyle… Aykut Kocaman’ın yerini Cocu’nun almasını -neyse ki- sindirebilmiş bir toplum, okumuşu, cahili, sağcısı, solcusu, İslamcısı, laiki, zengini, fakiriyle küresel yaptırımları olan kurumlardaki kariyeri düşmanlık sayıyor.  H.Berktay’ın çeşitlendirerek işlediği post-gerçek  zihniyet yapısının manasız bir örneği değil de nedir?.. Aksi halde ekonominin bozulmasını hayat kalitesiyle ödeyecek bütün sınıf ve tabakalar olarak haykırmaz mıydık “Derviş saraya!” diye.

Hayır hayır, başkan ya da adayı olarak değil, devletle egemen sınıf bloğu ilişkilerinin enformelleşmesine karşı bizleri temsilen bulunacak yetkiyle de donatılmış, tecrübeli, teknik bilgi ve küresel ilişki ağı donanımlı prestijli bir bekçi olarak.

 

 

 

 

- Advertisment -