Ana SayfaYazarlarSatırbaşları

Satırbaşları

 

[24 Haziran 2017] Arife günü, hayatın içinden iki kısa not. Olanca çelişkileriyle birlikte, daha sonra derinlemesine düşünmek üzere.

 

(1) Bu sabah CNN’in web sitesinde uzun süre birinci haber, evrim teorisinin Türkiye’nin lise müfredatından çıkarıldığı (Turkey to end teaching theory of “controversial” evolution). Başlığın da yansıttığı ve içinde tekrarlandığı üzere, evrim teorisi “tartışmalı”ymış. Lise kitaplarından sadece evrim teorisi değil, böyle bütün “tartışmalı” konular çıkarılmış. Evrim teorisi de bu arada gitmiş.

 

Ama (a) hayır, evrim teorisi hiç tartışmalı değil, bilim çevrelerinde. Öyle şüpheli, kanıtlanmamış, tereddüt uyandıran bir yanı yok. Problem bilimsel olup olmaması değil; dinî açıdan ve dindarların bir kesimince  itiraza uğramasında. (b) Başka hangi “tartışmalı” konular gitmiş de ne gibi “tartışmasız” konular kalmış; merak ettim ister istemez. Hani, gençlerimize sorgulamayı, tartışmayı, kendi kafalarıyla düşünme ve tartmayı öğretecektik? (c) CNN’i okuduktan sonra biraz sağa sola baktım. Tuhaf şey; bu haber hiç yok, hemen bütün Türk medyasında. Övünülecek bir başarıysa, hükümet medyasında da hemen hiç lâfı edilmiyor, politik bir başarı adına. Neden acaba?

 

(2) Nişantaşı’nda elit ama çok büyük ve ünlü olmayan bir hazır giyim mağazası. Bir Alman markası (adını vermeyeceğim); sadece İstanbul’da ve sadece iki yerde var;  bütün stoklarını yüzde 50 indirime koymuşlar. Çünkü… kapanıyor ve Türkiye’den gidiyorlarmış. Çünkü… Angela Merkel’in bütün Alman firmalarına verdiği (mealen) “Erdoğan’ın politikalarını protesto etmek için Türkiye’den çekilin” telkinine uyuyorlarmış. Ben uydurmuyorum (ve böyle bir talimat var mı, yok mu, doğrulayabilecek veya yanlışlayabilecek durumda değilim); aktarıyorum çünkü dükkânın tepeden tırnağa Nişantaşlı Beyaz Türk profili çizen yöneticisi anlatıyor. Tasvip ederek değil, büyük bir öfkeyle, ateş püskürerek, bu kadar da haksızlık olur mu, bu kadar da siyasî müdahale ve çifte standartlılık olur mu dercesine; yer yer sözlerinin arasına (mealen) “sanki Almanya’nın da ne (…) olduğunu bilmiyoruz” türü yorumlar katarak anlatıyor.

 

                                                               *          *          *

 

Buyurun size, iki küçük örnekle, Türkiye’nin karmaşık realitesinin farklı boyutları. Kendi kendimize yaptığımız yanlılar ve haksızlıklar. Dış dünyanın Türkiye’ye yaptığı yanlışlar ve haksızlıklar. İnsanlığı ve memleketi ak ve karalardan çok grilikler sarıyor.

- Advertisment -