Ana SayfaYazarlarAslı’nda neye İnandık ya da Aslı İnandık linçi!

Aslı’nda neye İnandık ya da Aslı İnandık linçi!

 

Çarşamba gecesi Twitter time line’ım çılgınca hatta ‘inanılmaz’ Aslı İnandık retweetleriyle dolunca neler oluyor diye takip etmeye başladım. Perşembe gününün sabah saatlerine kadar alevli bir tartışma sürdü. Bu yazı yazılırken devam ediyordu mevzu; mevziler sıkılaştırılmıştı çünkü nicedir!

 

Kısa bir özet: Aslı İnandık, Ankara DTCF Tiyatro Bölümü mezunu, genç ve çok yetenekli –bana göre- bir oyuncu. Üç yıldır youtuber. Kanalının yaklaşık yüz bin takipçisi var; sadece Youtube değil, tüm sosyal medya mecralarını aktif bir şekilde kullanıyor. Kısa skeçlerinde müthiş tiplemeler yapıyor. Cazcı kız, CHP’li teyze, tiki sevgili, Starbucks kızı vs üzerinden kuşağının yaşam tarzını, olayları kavrama ve beklentilerini ti’ye alıyor. İroni dolu skeçleri bir metne bağlı değil. Doğaçlama yapıyor. Harika bir taklit ustası. ‘Cazcı kız’ şarkı söylerken abartsa da belli ki sesi çok güzel. Hollywood filmlerine dublaj yaptığı işleri çok yaratıcı.

 

“Genç kuşaktan neden komedyen çıkmıyor?” ya da “Kadın komedyen yok!” gibi derin tespitler yapanlar niyeyse Aslı İnandık ve onun gibi gençlere gözlerini kapatmış durumda. Vine (artık kapalı), Youtube ve diğer sosyal medya mecralarını takip etmeye tenezzül etmeyen ‘yaşlı’ (tırnak içinde çünkü bahsi geçen dünyada geçirdiğiniz yıl sayısının bazı insanlardan fazla olması değil, fikren eskiye takılıp kalmak) ama çok entelektüel arkadaşlar Aslı gibi genç ve çok başarılı yetenekleri görmezden geliyor. Çünkü Aslı İnandık’ın da dediği gibi “Türkiye ütopik iklim kuşağında!” Olayı çıkaran video alttaki linkte. Yazının bu kısmında ara verin ve izleyin.

 

 

Şimdi durun ve düşünün; 60 saniyelik bu videonun neresi sizi rahatsız etti? Beni etmedi çünkü siyaset ve ‘duyar kasmak’, sosyal medya etkileşimim artsın kaygısı, entel görünme çabası ve üsten bir bakış açısı bende yok! Siz de belki güldünüz belki gülmediniz ama öfkelenmediğinize eminim. Fakat bu videoya öfkelenen arkadaşlar oldu, bakın nasıl:

 

“Yiyosa iktidara karşı "mizah" yap. Yiyosa apolitiklere saldır.Yok illa kolay ekmek.Bunlar 2 gün sonra da akpye yamanıyor. 20 tane örneği var”

 

Tweet’in orijinali böyle; dilini, fikrini, bilgisini, ‘entel’ derinliğini yansıtsın diye, düzeltmedim. Bunu yazan arkadaş fitili ateşledi ve en az bunun kadar derin yorumlarla bir linç başladı Aslı’ya. ‘Yiyodu’ ve o gereken yanıtları verdi herkese. (CHP’li teyze karakterini kendi babaannesinden ilhamla ortaya çıktığını söylediğinde tartışma bitmişti bence.)

 

Ancak bu sadece Aslı İnandık’ın sorunu değil, bu bir faşizm! Hem de o kadar pespaye bir faşizm ki aşağılık kompleksinden besleniyor; kendi ve kendine benzeyenlerin dışında herkesi ve her şeyi aşağılık buluyor. Ve üzgünüm ki bu pespaye faşizmden ne mizah ne de siyaset besleniyor.

 

Person of Interest’in 4. sezonunda, yapay zekâya insani, vicdani, ahlaki değerleri katabilmek için çaba sarf eden Herold Finch, ‘Makine’nin ısrarıyla satranç oynar. Oyun bittiğinde o muhteşem konuşmasını yapar, Google’a “Herold Finch + satranç” yazarsanız sahneyi izleyebilirsiniz ama özeti şöyle: "Hayatta kimse kimseden üstün değildir. Bu nedenle satranç sevmem. Hayatı bir satranç oyunu olarak görenler de kaybetmeye mahkûmdur!"

 

Önemli NOT: Aslı İnandık’a linçi başlatan ve ciddiye alıp ismini vermeyeceğim hesabın iddia ettiği, 20 tane örnek arasında mesela Stolk isimli Youtube kanalını açıp, mizah üreten tiyatro oyuncusu ve seslendirme konusunda çok yetenekli İbrahim Selim de var. İzleminizi öneririm. Gayet siyasi hiciv yapan ve ütopik iklim kuşağımızın sonucu olarak ana akım kanallarda yer bulamayan İbrahim Selim’i ya DOT oyunlarında ya da Youtube kanalında izleyebilirsiniz.

 

- Advertisment -