Ana SayfaYazarlarKim daha İslamofobik?

Kim daha İslamofobik?

 

ABD'de Cumhuriyetçi Partinin Başkan adayı Donald Trump son konuşmasında kullandığı ifadeler ile yine bütün gündemi belirledi.

 

Tartışma oluşturan sözleri Irak'ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin hakkındaydı: “Ama biliyor musunuz [Saddam Hüseyin] neyi iyi yapıyordu? Teröristleri öldürüyordu. Bunu çok iyi yapıyordu.”

 

Bu sözler hesapsız kitapsız sarf edilen ifadeler değil elbette. Trump kendi partisi içindeki dip dalgayı iyi okuyor. Parti elitlerinin tabandan uzaklaştığının farkında. Bu yüzden ilk günden beri kendi adaylığına karşı çıkan Cumhuriyetçi Parti yönetimi ile kendini uzaklaştırıyor. Bunun en basit ve etkin yolu ise Cumhuriyetçi Partinin son dönemdeki en büyük fiyaskosu olarak görülen Irak müdahalesine karşı bir söylem geliştirmek.

 

Cumhuriyetçi Partinin ileri gelenleri bu ifadeler nedeniyle Trump'ı yerden yere vuruyor elbette.

 

Fakat Demokrat Partili kanaat önderleri de Trump'ın eli kanlı bir diktatörü övmesinin korkunç bir şey olduğunu ifade ediyor. Trump'ın bu sözlerine en fazla tepki liberallerden geliyor.

 

Bu tartışmayı sosyal medyada takip eden Suriyelilerin tepkisi ise Obama taraftarlarının İslam coğrafyasına bakışının Trump destekçilerinden çok da farklı olmadığını kanıtlıyor.

 

Donald Trump'ın Saddam Hüseyin'e yaklaşımının özü şu: Saddam katil olabilir ama ABD çıkarlarına tehdit oluşturmuyor ve “teröristleri” öldürüyor.

 

Obama'nın Suriye politikası arkasındaki mantık bundan farklı mı?

 

Esad yüz binlerce kişinin katili olmasına rağmen tam da bu argüman üzerinden iktidarını korumuyor mu?

 

Türkiye'de İslamofobi'nin ABD'de sadece sağcılar arasında yaygın olduğu konusunda bir kanaat var.

 

Oysaki bu epey yanlış bir intiba.

 

ABD'nin liberal gazetesi New York Times'ta son 25 senedir İslam ve Müslümanlar hakkında çıkan haberlerin sadece %8'inde olumlu bir bakış var. Bu süre zarfında New York Times'ta kokain, alkol, kanser hakkında çıkan olumlu haberlerin yüzdesi daha fazla. Örneğin, kanser hakkında çıkan haberlerin %17'si olumlu.

 

Yani ABD'nin liberal bir gazetesi okuyucusunda İslam ve Müslümanlar'ın kanserden bile olumsuz olduğu imgesini oluşturuyor.

 

Trump, İslamofobi konusunda bayraktarlığı önde götürüyor, evet. Sözleri korkunç, tarzı pervasız.

 

Peki, ABD'deki mevcut yönetimin İslamofobi konusunda sicili daha mı temiz?

 

Suriye'de yüz binlerce insanın ölmesini izlerken, Trump'ı kınamak bu yönetimin günahlarını silmeye yeter mi?

 

Havada kalan, şık sözler İslamofobi'yi örter mi?

- Advertisment -