Ana SayfaYazarlarKasım Süleymani'nin tuhaf temasları

Kasım Süleymani’nin tuhaf temasları

 

İran'ın, İran'dan Akdeniz'e ulaşan bir “Pers koridoru” kurma girişiminde olduğunu geçtiğimiz hafta yazmıştım. Obama döneminde agresif emperyal politikaları için alan bulan İran, bölgedeki etkisini kalıcı hâle getirmek için bu koridoru hayati görüyor. İran'dan Akdeniz'e ulaşacak, Irak ve Suriye'den geçen bu lojistik hat, İran için bölgedeki askerî, siyasi ve ekonomik etkisini arttırması için muazzam bir fırsat sunuyor.

 

Sincar ve Telafer bu hattın stratejik üslerinden. Amaç Telafer'den Haşdi Şabi militanları ile Sincar'dan PKK unsurlarını birleştirmek. Türkiye'nin ve Irak Kürdistan Yönetimi bu gelişmelerden dolayı alarm durumunda. Türkiye'nin Telafer'de Haşdi Şabi militanlarının varlığını tolere etmeyeceği biliniyor. Aynı şekilde Türkiye'nin “Sincar'ın ikinci bir Kandil olmasına izin vermeyiz” ultimatomunun gerektirdiği hamleleri atmaya hazır olduğu Ankara'da konuşuluyor. Türkiye, Telafer ve Sincar'ın “Pers koridoru” projesi dâhilinde birleştirilme girişimlerine karşı askerî operasyon da dahil tüm opsiyonları masada tutuyor.

Erbil'de görüştüğüm üst düzey Kürt yetkililer bazı ilginç bilgiler paylaştı:

Malum, İran'ın bölgedeki askerî operasyonlarını meşhur istihbarat şefi Kasım Süleymani yönetiyor.

Kasım Süleymani'nin son zamanlarda ilginç temasları olduğu söyleniyor.

Süleymaniye'de aralarında Cemil Bayık'ın da bulunduğu PKK yöneticileri ile buluştuğu ve bu buluşmanın Kürdistan Yurtsever Birliği tarafından organize edildiği birçok üst düzey Kürt yetkili tarafından söylendi.

Bunun yanı sıra, iki hafta önce Kasım Süleymani'nin Telafer'de olduğu bilgisini de benimle paylaştılar.

İran bölgedeki taşeronları üzerinden Orta Doğu'da uzun yıllar bir gerginlik kaynağı olacak provokatif hamlelerini uygulamaya çalışıyor.

Obama yönetimi ile şımaran Tahran'ın bu yayılmacı politikaları tüm bölgeyi yakacak bir ateşin fitilini yakıyor.

- Advertisment -