Ana SayfaYazarlar65 yıllık fırtınalı bir evlilik: Türkiye-NATO ilişkileri

65 yıllık fırtınalı bir evlilik: Türkiye-NATO ilişkileri

Washington'ın göbeğinde görkemli bir bina Andrew W. Mellon oditoryumu. Neo-klasik mimari usulüne sadık kalınarak yapılmış, 700 kişiyi ağırlayacak büyüklükte dizayn edilmiş ve içinde pek çok tarihî hadisenin gerçekleştiği bir eser.

Bu şaşaalı binadan kimler geçmemiş ki. ABD başkanlarının hemen hepsi defalarca adım atmış bu binaya. Tarihî anlaşmalar, açıklamalar gerçekleşmiş. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son Washington gezisinde bu salonda Türk ve ABD'li iş adamlarına bir konuşma gerçekleştirdiği notunu da düşelim.

Bundan 65 yıl önce, Orta Doğu ve Avrupa'nın geleceğini belirleyen bir anlaşma da bu binada açıklanmış.

Türkiye ve Yunanistan'ın NATO'ya kabulünün kırmızı kurdelesi bu binada kesilmiş.

Türkiye'nin savunma stratejisinden, seçim sistemine kadar birçok hayati kararını belirleyen bir "evlilik" bu binada taçlanmış.

65 yıl sonra NATO ve Türkiye arasında eski fakat çalkantılı bir evlilik var! Dünya 65 sene öncesinden bambaşka bir yerde de olsa, bu 65 yıllık ilişki çalkantılı doğasını korumuş.
Bir yandan Türkiye, Suriye'de ABD kadar NATO'nun kurucu ötekisi olan Rusya ile iş birliği yaparken, diğer yandan dünya ABD'nin bizzat kendisinin NATO bağlılığını sorguluyor. ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile yakın ilişkiler kurduğu iddiası ile topa tutulurken, başkan yardımcısı Mike Pence, ABD'nin NATO'yu güçlendirme hedefini koruduğunu ancak Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını arttırmaları gerektiğini söylüyor.

Türkiye'de bir yandan NATO'ya haklı bir sitem büyürken, Putin rejimi Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de farklı çevreler tarafından teveccühle karşılanıyor.

Lakin diğer yandan, Türkiye'de yine farklı çevreler Türkiye-Rusya yakınlaşmasına şüpheyle bakıyor ve endişelerini dile getiriyor…
 

- Advertisment -