Ana SayfaANALİZLERKULİS | CHP, Başak Demirtaş’ın adaylığına rağmen İmamoğlu’nun kazanacağına inanıyor

KULİS | CHP, Başak Demirtaş’ın adaylığına rağmen İmamoğlu’nun kazanacağına inanıyor

Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul’a aday olabileceğinin sinyalini vermesi CHP kulislerinde en çok konuşulan, tartışılan, sorgulanan konu oldu. DEM’le diyaloğun normal seyrinde ilerleyeceğine, Başak Demirtaş aday olsa bile İstanbul’da İmamoğlu’nun öngördüğü ittifakın kazanacağına inanan CHP’de dikkatler, Demirtaş’ın adaylığının değerlendirileceği DEM MYK’sına çevrildi. İlk değerlendirmeler: “Aday olmasa daha iyi olur.” “Başak Demirtaş’ın İstanbul adaylığı seçmeni etkiler ama seçmen İmamoğlu’nda birleşir”

Başak Demirtaş’ın aday olmasına elbette bir şey diyemeyiz ama aday olmasa daha iyi olur”

“Başak Demirtaş’ın olası İstanbul adaylığı İstanbul seçmenini etkiler ama sandıkta İstanbul İttifakı kazanır. Seçmen İmamoğlu’nda birleşir”

“DEM’in içişlerine karışmadık, karışmayız. Verecekleri her karara saygılıyız.”

Bunlar, eski DEM eş genel başkanlarından Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın partinin, örgütün ve seçmenin istemesi durumunda İstanbul’a 31 Mar seçiminde aday olabileceğini açıklamasından sonra CHP’de yapılan değerlendirmelerin satır başları.

Parti kulislerinde Başak Demirtaş’ın aday olup olmayacağına ilişkin 26 Ocak Cuma günü DEM’de yapılacak MYK’dan çıkacak karar merakla beklense de, karar ne olursa olsun İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aylardır sözünü ettiği İstanbul İttifakı’nın İstanbul’da seçimi kazanacağı inanılıyor.

Başak Demirtaş’ın olası adaylığının İstanbul seçmenine etkisini değerlendiren CHP, seçmenin mutlaka adaylıktan etkileneceğini, özellikle Kürt seçmenin Başak Demirtaş’a yönelmek isteyeceğini ama oyunu kullanırken tercihini İmamoğlu’ndan yapacağını dillendirmekten çekinmiyor. Bu değerlendirme partide şöyle temellendiriliyor:

“Başak Demirtaş’ın aday olmasına elbette bir şey diyemeyiz ama aday olmasa daha iyi olur. O senaryoda herkes daha rahat nefes alır. Aday olduğunda Kürt seçmen, özgürlükçü seçmen, liberal seçmen, adına ne derseniz deyin Başak Demirtaş’a yönelmek isteyecektir ama iş sandığa geldiğinde, oy kullanmaya geldiğinde durum değişir. İstanbul seçmeni 2019’da seçimin birleşerek kazanıldığının ve İmamoğlu’nun bu birlikteliğe bu kez daha çok önem verdiğini göstermek için İstanbul İttifakı vurgusunu öne çıkardığının farkında. DEM’in kararlarına saygılıyız, içişlerine karışmayız ama İstanbul seçmeni sandıkta İmamoğlu’nda birleşir.”

CHP’de; DEM’in Başak Demirtaş’ı aday göstermeyeceğine inananların sayısı da oldukça yüksek. Bu inançtaki partililer “DEM; İstanbul’da demokrasinin, hukukun kazanmasından yana tavır koyuyor. Bu tavır ortadayken İstanbul’da bir aday çıkarmanın bu tavrı da olumsuz etkileyeceğini biliyor” diyor.

“Fedakarlıkları hep Kürtler mi yapacak?”

DEM de ise Başak Demirtaş’ın İstanbul’a aday gösterilme ihtimalinin -yanlış ya da kötü tavır- olarak görülmesine büyük tepki var.

DEM Antalya Milletvekili Saruhan Oluç’un kamuoyuna açık bir şekilde dile getirdiği “Fedakarlıkları hep Kürtler mi yapacak” çıkışının hem muhalefet hem de iktidar cephesinde değerlendirilmesini isteyen DEM yönetimi, seçim işbirliği çerçevesinde CHP’yle yürütülen diyaloğun ilerlemesi için CHP’den somut adım beklentisini yineliyor.

TİP İstanbul’da aday çıkarmıyor

Öte yandan Barış Atay’ın İstanbul’da Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) büyükşehir belediye başkanı olabileceğine ilişkin iddiaları “Böyle bir adaylık yok. Böyle bir planımız da yok” sözleriyle yalanlayan TİP, İstanbul kararını netleştirdi: Aday çıkarmıyoruz.

- Advertisment -