Ana SayfaYazarlarSevgili hekim şair ve yazarlarımız…

Sevgili hekim şair ve yazarlarımız…

 

Sanatçı doktorlarımızdan, öbür yana göçmüş olanlar…

 

Mehmed Akif, Behçet Aysan, Ceyhun Atuf Kansu, Muzaffer Hacıhasanoğlu,Fikret Kızılok,Fahri Celal (Göktulga),

 

Tıbbın, nefesin, ilacın geçersiz olduğu ölüm ülkesinde sizler nasılsınız bilmem, ama, biz bu yakadakiler hepinizin , akılları fikirleri, vicdanları, dilleri sağaltmanızı bekler dururuz…

 

Ara ara takıyorum bu konuyu, düşün taşın nereye kadar, dök döşe, hani çare? Vaçgeçiyorum.

 

90’ların son yıllarıydı, Sanatçı Doktorlar diye bir sergi açtıydık Istanbul’da. Hastanelerin kalorifer dairelerinden toplayıp, Raffi Portakal’ın himmetiyle onarılan Dr.Ziya Hüzni’nin yağlıboya tablolarını, ki çoğu halk sağlığı temalıydı, sergilemiştik.

 

Sağlık teşkilatına aşinaydım, sonra kendim de en güzel çalışma alanı olarak hastaneyi seçmiştim. Biliyordum, herkes biliyordu tıp fakültelerinden daha çok sanatçı, onların yanısıra doktor da çıktığını. Doktor Cenab Şehabeddin üstadın sözü müydü?

 

Ya Çehov? O da siz gibi hekim, ama, eline kalem yakıştırdık hep, boynuna stetoskop değil, o da esprili, “Tıp, nikâhlı karım, edebiyat metresim. Birine kızarsam, geceyi öbürüyle geçiririm” demiş…Hoş, mum dibine kör yanmış, doktor Çehov’un ömrü kısa olmuş, ince hastalıktan kırklı yaşlarının başında dünya değiştirmiş.1860-1904 arası kısacık yaşamış.Babası bakkalmış, ona yardım edermiş.Bu yüzden eğitimi aksarmış.Ailesinden uzakta liseyi okuduğu yıllarda hayatını kazanmak zorunda kalmış. 

 

Sherlock Holmes ’ u yazan Sir Arthur Conan Doyle da doktor. Bir ilginç doktor da François Rabelais.

 

Schiller şair, oyun yazarı, tarihçi, filozof, üstüne üstlük bir de hekim . “Neşeye Övgü” şiirini Beethoven ünlü 9. Senfoni’sinin bitiş bölümü için bestelemiş, yıllar sonra Avrupa Birliği resmi marşı olarak kabul edildi. Doktor Schiller” de genç ölmüş, Çehov’un kaderini yaşamış.

 

Orhan Asena, hem şairsiniz siz, hem oyun yazarı, hem çocuk hastalıkları uzmanı.

 

Elliler sonrası en önemli oyun yazarlarından…Diyarbakır’lı, 922 doğumlu…Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, sizin, Tohum ve Toprak da…Neyse ki ömürlü olmuşsunuz.

 

İstiklal marşımızın şairi Mehmet Akif, veteriner. Ceyhun Atuf Kansu çocuk doktoru.

 

Klasik Türk müziğine, resme minyatür ve hat sanatına gönül düşüreniniz de var. Hem o ağır tıp alanında emek edip hem bir ömür isteyen bu sanat dallarında at oynatan, usta olan hekimlerimiz .Zeka bahşedilmiş, duyarlık bahşedilmiş, Lokman’ın izinden gidecek güç bahşedilmiş, yetmemiş, sanata kanat açmışsınız…

 

1869 yılında doğan Kürt asıllı hem siyaset, hem felsefe hem şiir hem çeviriyle uğraşan, göz doktoru Abdullah Cevdet …

 

Erken kaybettiğimiz Prof.Üstün Korugan…Hekimlik kadar aktörlüğü, sanatı ciddiye alan…

 

Oğuz Aral’ın mim grubuyla Türkiye turnesine çıkmış, Çanakkale’de gençlik tiyatrosu kurulması öncülerinden…

 

Ceyhun Atuf Kansu… 1919 doğumlu. İki yaşında anasız kalmış.Tıp okuyup, çocuk doktoru olmuş. Toplumcu şiirler yazan Kansu’nun Kızamık Ağıdında kış güneşi anlatır: “Habersiz hepsi kızamıktan ve ölümden, /kirli yüzlerinde açan ölümden habersiz /ve düşmüş bir gül oluyorlar birden, /bebekler ölüveriyorlar, ölümden habersiz. /…/ Ah, ben bir gün tepelerden, tepelerden,/ varıp önünüze, önünüze dikilip duracağım, /aydınlardan, hekimlerden, öğretmenlerden, /bir gün soracağım, bu çocukları soracağım. //…/Ben bir günde yirmi üç küçük ölünün /gömüldüğünü gördüm bu köyde kızamıktan, /ya siz ne gördünüz, söyleyin, söyleyin/ bir şey söyleyin uzaktan.” Şiir kitapları yanında,Anadolu’da çocuk bakımıyla ilgili kitapları var. Etimesgut Şeker Fabrikası’nda çocuk doktoruyken öldü. Hekim ve hikayeci Muzaffer Hacıhasanoğlu… Roman, şiir , deneme ve hikayelerinde kasaba insanlarını anlattı…948-953 yıllarında Anadolu’nun sıtma savaşının erlerinde n…53-57 arası uzmanlık eğitimi aldı. Tosya Devlet Hastanesi’nde iç hastalıkları uzmanı olarak çalıştı.Toplumcu gerçekçi akım yazarının romanları tefrika edildiği gazetelerde kaldı. Genellikle klasik öykü anlayışına bağlıydı. Romanlarında ve öykülerinde toplumsal sorunlara ağırlık verdi. Hacıhasanoğlu’nun, birçok romanı gazetelerde tefrika olarak kaldı.

 

. Halil İbrahim Bahar, Müeyyet Boratav, Sevim Belli, Hikmet Kıvılcımlı… Edebiyat ve tıp gibi iki zorlu alanın çifte kalemşorları…

 

Sizleri tanıdığını, okuduğunu varsaydığımız günümüz insanının ille şu referandum arefesinde kimilerinini çinde bocaladığı ruh durumu ve nezaketsizlik, apaçık düşmanlık ve küfürbazlığına oralardan teşhis koyup, esaslı bir reçete yazıp iletebilseniz, buradakilere…

- Advertisment -