Ana SayfaYazarlarYüksekova: harabeye dönen kent

Yüksekova: harabeye dönen kent

 

13 Mart’ta başlayan sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği Yüksekova’da kent harabeye dönmüş durumda. Hiç kimse yıkımın bu kadar fazla olacağını tahmin edemiyordu.

 

Kürtlerin haklarını alacağız diye yola çıkanlar, Kürtlere en büyük zararı vermiş durumda. Özellikle Orman, Cumhuriyet, Kani Haydar, Kışla, Mezarlık, Yeşildere, Güngör, Dize ve Esentepe mahalleleri hayalet kent görünümünde. 5000’den fazla ev zarar görmüş.

 

Günlerce devam eden çatışmalardan, roket ve havan mermilerinden. Tanklardan atılan toplardan.

 

Sokaklara kazılan hendek ve barikatlara tuzaklanmış tonlarca el yapımı bombanın patlamasıyla, Yüksekova’daki evler harabeye dönmüş; adeta hasara uğramayan ev kalmamış gibi.

 

Kürtlerin çıkarlarını korumaya çalışanlar, şimdilerde Kürtlerin evlerini başlarına yıkmak için ellerinden geleni yapmakta.

 

Yüksekovalıların birçoğu evlerinin, işyerlerinin durumunu tam bilmemekte. Yasaklar bitince geri dönenler nasıl bir travma geçirecekler, aslında belli.

 

Birkaç gün önce Güngör mahallesindeki evini ziyaret etmeye giden Abdulvahap  Ulalı adlı vatandaş, evlerinin yıkık halini görünce oracıkta kalp krizi geçirerek hayatını yitirdi. Bu daha başlangıç; peki ya diğerleri nasıl bir psikoloji ile geri dönecek?

 

Aslında halk artık örgütü ve yandaşlarını sorgulamaya başlamış. İnsanlar artık örgütten korkmadan terörün nasıl bir bela olduğunu konuşmaya başlamışlar. Özelikle örgüt yandaşlarını ve HDP’lileri artık eleştirebiliyorlar.

 

Van’a, Hakkari’ye ve diğer illere yerleşen Yüksekovalılar “bizleri bu duruma sokanlardan hesap soracağız” diyor. Birçok Yüksekovalı döndüğünde karşılaşacağı manzaradan dolayı “cadde ve sokaklara barikat kurup hendek kazanları affetmemek” niyetinde.

 

“Onlar bizim yıllardır kazandıklarımızın altına bomba koyup imha için zemin hazırlayanlardır. Onlar tonlarca bombayı getirip evlerimizin altına koymasaydı devlet de o bombaları imha etmek zorunda kalmazdı. Neden yıllardır devlet evlerimizi yakıp yıkmadı? Bunlar bilerek bu hareketleri yaptılar. Amaçları kentimizi yakıp yıkmaktı. Bunu da başardılar.”

 

“Tonlarca bomba nasıl temellerimize kondu, bunları az çok biliyoruz. Zaten Yüksekova’da bilmeyen yok.Örgüte tonlarca bombayı getirip teslim edenler, onlardan ihale alıp onların sayesinde zengin olanlardır.  PKK’ya yakın olan işbirlikçilerişimdilerde rahat.  PKK’nın kasası kimlerdir, vergi adı altında topladıkları haraçlar kimleri zengin etti?”

 

Yüksekovalı artık bunları sesli konuşmaya başladı. Korkmuyorlar; devlete olan güvenleri arttı. Bunlar aslında bilinen insanlar bir daha yazımda isimlerini de vereceğim.  

 

Malatya’dan tonlarca dinamiti getirip örgüte kimler verdi; bu patlayıcılar nerede ve hangi işte kullanıldı? Kimler patlayıcıları alıp direkt örgüte verdi? Bunu halk çok iyi biliyor. PKK’nın generalleri diye bilinenler. Güvenlik güçlerinin de bildiğinden emin.

 

Yüksekova için gelecek günler belki bu yıkımdan sonra daha güzel olacak. Çünkü artık kimse eskisi gibi haksız kazanç elde etmeyecek. Kısacası “atını eskisi gibi oynatamayacak.” Halk sorgulamaya başlamış durumda.  Bundan dolayı Yüksekova’da halk eskisi gibi HDP’lilere itibar etmeyecek ve hattâ birçok istenmeyen olaylar, kavgalar başlayacak.

 

Yıllardır yaptıkları birikimleri, gelecekleri, hayalleri hendek ve barikatlar yüzünden yerle bir olan insanlar travmayı atlatana kadar çok kötü olaylar yaşanacak.Çünkü şimdi insanlar kendi hesaplarımızı kendimiz keseceğiz diyor.

 

Umarım devletten yana dönen rüzgârı devlet iyi kullanır, halkı sahiplenir ve bir daha da meydanı bu çulsuzlara bırakmaz.

                                                                    

 

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik