Ana SayfaYazarlarDemirtaş ve Yüksekdağ için istenen cezalar belli oldu

Demirtaş ve Yüksekdağ için istenen cezalar belli oldu

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ için iddianame hazırlandı. Demirtaş hakkında 43 yıldan 142 yıla, Figen Yüksekdağ hakkında da 30 yıldan 83 yıla kadar hapis istendi.

 

Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında hazırlanan iddianameler, Ağır Ceza Mahkemelerine sunuldu.

 

6-8 Ekim olayları

 

Demirtaş hakkında hazırlanan iddianamede, şüphelinin PKK/KCK'nın yöneticisi olduğu, bu kapsamda örgütün "siyasi alan merkezi sorumlusu" olarak faaliyetlerini yürüttüğü savunuldu.

 

Demirtaş'ın farklı tarihlerde katıldığı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisinde de yönetici sıfatıyla hareket ederek eylem ve işlemlerde bulunduğu belirtilen iddianamede, Demirtaş'ın değişik tarihlerde yapmış olduğu birçok konuşmada "terör, cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek ifadeler kullanarak örgütün propagandasını yaptığı, 6-8 Ekim 2014'teki sokak olaylarının meydana gelmesinde HDP Merkez Yürütme Kurulu'ndan ve sonrasında yapılan açıklamanın etkili olduğu" iddia edildi.

 

142 yıla kadar hapis istemi

 

Demirtaş'ın "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "halkı kanunlara uymamaya tahrik", "suç işlemeye tahrik", "suçu ve suçluyu övme" suçlarından 43 yıldan 142 yıla hapisle cezalandırılması talep edildi.

 

Yüksekdağ hakkındaki iddianamede ise, şüphelinin DTK içerisindeki faaliyetleri ve diğer eylemleri nedeniyle örgütün yöneticisi sıfatıyla cezalandırılması istendi.

 

İddianamede, Yüksekdağ'ın farklı tarihlerde yapmış olduğu konuşmalarla örgütün propagandasını yaptığı iddia edilerek, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "suç işlemeye tahrik" suçları ile 6-8 Ekim olaylarının meydana geldiği tarihte partisinin MYK toplantısında bulunması, yapılan açıklamada imzasının olması nedeniyle sokak olaylarının meydana gelmesinde sorumlu olduğu savunuldu.

 

Yüksekdağ'ın eylemlerine geniş yer verilen iddianamede Yüksekdağ'ın 30 yıldan 83 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -