Ana SayfaHaberlerSetenay Alpsoy'dan kentin 'Doku'su

Setenay Alpsoy’dan kentin ‘Doku’su

 

Setenay Alpsoy on senedir şehri, ucu bucağı olmayan İstanbul‘u resmediyor. Kentin kendisi gibi onun resmi de değişiyor. Başlangıçta strüktürel bir üsluba ve pitoresk bir içeriğe sahip olan resimler; şimdi daha biçimsel, geometrik bir yapıya, bununla birlikte daha şiirsel ve içsel bir anlatıma sahip.

 

Alpsoy’un resimlerinde tuvalin sınırlarını zorlarcasına; tıka basa camlar, pencereler, çerçeveler hepsi beraber bir doku oluşturmuşlar. Yapıları çevreleyen hava, gökyüzü ancak pencerelerdeki yansımalarda mevcut. Yataylar, dikeyler, dikdörtgenler, neredeyse grafik bir etkiye sahipler. Binalar, tuvalin içine sıkıştırılmış, hapsedilmiş olmalarına rağmen; adeta nefes alıp veriyorlar, sessizce izliyorlar.

 

 

Alpsoy beşinci kişisel sergisinde “zıtlıklar” üzerine bir yapı inşa ediyor, uyumsuz parçalardan mükemmel bir birliktelik oluşturuyor. Resimlerinde hiç figür olmamasına rağmen “çok kalabalık” olduğunu hissediyoruz; binalar soğuk ve donuk olmalarına rağmen, renkler capcanlı; sıradan yapılar olmalarına rağmen, Alpsoy onları adeta “anıtsallaştırıyor”.

 

 

Alpsoy “Nefes almakta zorlandığımız zamanlardayız; evimize hapsolduğumuz geceler geçiriyoruz, geleceğimizi yitirdiğimizi düşünerek. Zıtlıkların, içinde yaşadığımız coğrafyanın “doku”su olduğunu söylüyor birileri. Oysa umut etmek için, tebessüm etmek için soluklanmak lazım” diyor.

 

Setenay Alpsoy, 2005 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Bölümü, Neş’e Erdok Atölyesi’nden mezun oldu. 2009 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü, Resim Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. 2005 yılında “Türk Kalp Vakfı Resim Yarışması” İkincilik Ödülü ve “İpek – Ahmet Merey Sanat Ödülleri” Resim Yarışması Başarı Ödülü’nü aldı. 2008 yılında Evin Sanat Galerisi’nde açtığı ilk kişisel sergisinin ardından, “Denizin Ayırdığı Şehir” (2010), “Görünmeyen Kent” (2012) ve “Kusurlu Güzellik” (2014) isimli kişisel sergileriyle sanatseverlerle buluştu. Sanatçı İstanbul’da yaşamakta ve çalışmalarına kendi atölyesinde devam etmektedir.

 

- Advertisment -