Ana SayfaHaberlerGündemVize için 'yapıcı görüşme'

Vize için ‘yapıcı görüşme’

 

Twitter hesabından açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik ile vize muafiyeti hakkında yapıcı görüşmelerde bulunduğunu ifade etti.

 

Timmermans, “Vize serbestisinin önündeki son engelleri kaldırmak için ortak azme sahibiz. Önümüzdeki hafta bir ekip, teknik meseleleri konuşmak için Ankara’ya gidecek” ifadelerini kullandı.

 

AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5'inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti. Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, Avrupa Parlamentosu (AP) tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun teklifini oylamama kararı almıştı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Mayıs 2016’da Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa seyahatinin yolunu açan düzenlemeler AB tarafından yapılmazsa, Türkiye üzerinden Avrupa’ya giden göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesiyle ilgili yasanın Meclis’ten geçmeyeceğini söylemişti.

 

Türkiye’den gelen açıklamalara AB Komisyonu Başkanı Juncker 26 Mayıs’ta "Tehditler en iyi diplomatik araçlar değil. Bunların kullanılmasının durması gerekiyor çünkü bunlar hiçbir etki yaratmıyor" diye yanıt vermişti.

 

Kaynak: Al Jazeera, AA ve Reuters

- Advertisment -