Ana SayfaHaberlerGündemOsman Kavala 733 gündür tutuklu

Osman Kavala 733 gündür tutuklu

 

Tarihler 19 Ekim 2017’yi gösterdiğinde sivil toplum çalışmalarıyla bilinen Kavala, Gaziantep’te gözaltına alındı. Ardından İstanbul’daki il emniyet müdürlüğüne götürüldü.

 

Kavala’nın gözaltı gerekçesi ilk anda öğrenilemedi. Soruşturmanın gizli olduğu söylendi. Kavala, 1 Kasım’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne kondu.

 

İşadamının tutuklanmasına ise iki gerekçe gösterildi: ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs.’

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin Soros’u” diyerek bahsettiği Kavala hakkındaki soruşturma daha da genişledi ve yeni operasyonlar yapıldı.

 

Kavala’nın yönetim kurulu başkanı olduğu Anadolu Kültür A.Ş.’ye düzenlenenen operasyonda İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Yiğit Aksakoğlu tutuklandı.

 

24 Haziran’da Silivri’de ilk duruşması yapılan davada mahkeme heyeti Aksakoğlu’nu tahliye ederken, Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verdi. 18 Temmuz’da görülen ikinci duruşmada da Kavala’nın tutukluluğunun devamına hükmedildi.

 

Gözaltına alınanlara ilişkin hazırlanan emniyet yazısında Kavala, 2013’te Türkiye’de 80 kentte yapılan Gezi Parkı eylemlerinin finansörü olmakla suçlandı. Duran Adam, Piyano Çalan Adam ve Kırmızı Kadın figürlerinin tamamının ayarlanmış eylemler olduğundan bahsedilirken olayların yaygınlaştırılması için Anadolu Kültür’e ait mekanda toplantılar yapıldığı söylendi.

 

Yazıda bunlara ek olarak Kavala’nın Avrupa’da çok sayıda kurum ve kişiyle görüşerek Türkiye’ye biber gazının satışının yasaklanması için uğraştığı ifade edildi.

 

Kavala hakkındaki iddianame ise 20 Şubat’ta, işadamının tutukluluğunun 477’nci gününde hazırlandı.

- Advertisment -