Ana SayfaHaberlerGündemKurtulmuş'tan Moody's'e: 2 günde ne değişti?

Kurtulmuş’tan Moody’s’e: 2 günde ne değişti?

 

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunun düşürmesine tepki gösterdi, "Moody's'in yaptığı bu değerlendirme tamamıyla siyasi içerikli bir değerlendirmedir. Metnine baktığınız zamanda birçok siyasi içerikli değerlendirme görülecektir" dedi. 

 

Kurtulmuş, "2 gün önce Moody's analistlerinin yaptığı analiz nasıl oldu da 2 gün sonra tam tersine evrildi. 2 gün önce yaptığı analiz, risklerin önemli ölçüde azaldığına işaret eden bir analizdi. Ama iki gün sonra sanki böyle bir analiz yokmuş gibi Moody's böyle bir karar aldı."

 

Moody's, darbe girişiminin ardından 18 Temmuz'da başlatılan izleme sonucu Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekti, not görünümünü "durağan" olarak belirlemişti.

 

Kurtulmuş, darbe girişiminin hemen sonrasındaki ekonomik tablo ile bugünkü durumu da kıyaslayarak şu örneği verdi:

 

"Özellikle 15 Temmuz'dan sonra bir hafta içinde olumsuz bazı durumlar ortaya çıktı. Bu olumsuzluğun pik yaptığı gün 18 Temmuz'du. 18 Temmuz ve 26 Eylül'ü kıyasladığımızda, Döviz, yüzde 0.94 azaldı. Borsa ise 0.53 azaldı. Darbe sonrasında ekonomi ile gildili çok ciddi riskler söz konusuydu. Ama milletin ekonomiye olan güvenini göstermesi bakımından döviz bozdurması bu risklerin ortadan kalkmasını sağladı."

 

Kurtulmuş, Moody's'in not kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'li yatırımcılarla buluşmasının hemen ardından yapılmasına da dikkat çekti.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -