Ana SayfaHaberlerGündemEkonominin koordinasyonu Başbakan Yıldırım’da

Ekonominin koordinasyonu Başbakan Yıldırım’da

 

Resmi Gazete’nin 27 Nisan tarihli sayısında yayınlanan genelgeye göre, bugüne kadar bir başbakan yardımcısının başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na bundan sonra Başbakan başkanlık edecek. Başbakan Binali Yıldırım’ın katılmadığı toplantılarda ise kurul Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplanacak. EKK’ya  kuruluşundan bu yana Hazine’den sorumlu olan Başbakan Yardımcıları Nazım Ekren, Ali Babacan, Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek başkanlık etmişti.

 

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun üyeleri  şu şekilde belirlendi: Başbakan Binali Yıldırım,  Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Maliye Bakanı Naci Ağbal.

 

Şimşek ayrıca, Yüksek Planlama Kurulu’nda Başbakan’ın bulunmadığı toplantılarda kurul başkanı olacak. Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun da başında Şimşek var.

 

Ekonomide denge – denetleme dönemi

 

65. Hükümet’te bugüne kadarki AK Parti hükümetlerinden farklı olarak ekonomide iki başbakan yardımcısı görevlendirildi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve Kamu Bankalarından sorumlu kılınırken, kabineye yeni giren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Meclis ile ilişkilerin yanı sıra, Reformların ve Yatırımların Koordinasyonu ve İzlenmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, SPK, BDDK ve TMSF’den sorumlu kılındı.

 

Canikli ve Şimşek arasındaki görev dağılımına bakıldığında; iki başbakan yardımcısı arasında görev alanları itibariyle bir denge – denetleme ilişkisi kurulduğu söylenebilir.  Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası gibi piyasaların politikalarıyla ‘güven işareti’ aradığı,  yönetimlerine atanacak isimlerin bile piyasa için önemli işaret sayıldığı iki kurumdan Şimşek’in sorumlu.  Şimşek’in sorumluluğundaki  kamu bankaları ise sonuçta Canikli ile ilişkili kılınan sektörün düzenleyicisi BDDK’nın görev alanında. 

 

Kabine listesi açıklanmadan önce Mehmet Şimşek’in hükümette görev alıp almayacağı tartışması yaşanmış, hatta piyasalarda bu yöndeki beklenti fiyatlanmıştı. Şimşek kabinede yine başbakan yardımcısı olarak görevlendirildi ancak ikinci bir ismin daha ekonomide söz sahibi olması Mehmet Şimşek’in yetkilerinin sınırlandırıldığı şeklinde yorumlandı.

 

Daha önceki kabine değişikliklerinde de, piyasalar tarafından güven duyulan Ali Babacan’ın kabinede yer alıp almayacağı tartışılmıştı. Babacan’a, 63 ve 64. hükümetlerde görev verilmedi. Ancak onun ile uzun süre çalışmış olan ve aynı ekolün temsilcisi kabul edilen Şimşek ekonomi yönetiminin başında yer almıştı.

 

Diğer kurullarda durum

 

Resmi Gazete’de yer alan diğer kurullara ilişkin karara göre; Başbakan Binali Yıldırım ayrıca, Yüksek Planlama Kurulu, Özelleştirme Yüksek Kurulu, Savunma Sanayi Yüksek Koordinasyon Kurulu, Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu’nun başkanlığını yapacak.

 

Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu’na Yıldırım’ın bulunmadığı zamanlarda Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli başkanlık edecek. Reformların Koordinasyonu ve Yatırımların İzlenmesi Kurulu’nun başkanı da Canikli.

 

Bunlar dışında; Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu’nun Başkanı Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş olarak belirlendi.

 

Kaynak:  Resmi Gazete, Al Jazeera

- Advertisment -