Ana SayfaHaberlerGündemBalık azaldı, fiyat arttı

Balık azaldı, fiyat arttı

 

Yalova Balık Hali'nde hamsinin kilosu 10, istavritin 13, mezgitin 10, levreğin 22, kefalin ise 15 liradan satılıyor. Bunlar hal fiyatları, tezgahta fiyatlar daha da artıyor. Bu fiyatlar, balıkçıların tahmininden fazla. Tabii tüketicinin de…

 

Bu sonucu ortaya çıkaran etkenler ise birden fazla: Havaların soğuması, denizlerdeki kirlilik ve bilinçsiz avlanma… Tüm bunlar bir araya gelince denizlerde balık azaldı. Bu durum balıkçıya daha az satış, tüketiciye de fiyat artışı şeklinde yansıdı. 

 

Balık miktarındaki azalıştan en çok Marmara Denizi ve Ege Denizi'nin kuzeyindeki balıkçılar etkilendi. 

 

Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Hasan Uysal, Marmara ve Ege bölgelerinde iki haftadır aralıklarla etkili olan lodos ve poyraz fırtınası yüzünden balıkçıların denize açılamadığını ve balık fiyatlarının arttığını söylüyor ve ekliyor:

 

"Aniden soğuyan ve karşılıklı esen rüzgarlı havalar, balıkçılığı olumsuz etkiledi. Havaların soğumasıyla balık daha derine indi." 

 

Bununla birlikte Uysal umutlu, "Fiyatların kısa sürede normale dönmesini bekliyoruz" diyor.

 

'Tavuk yemi yapmak için hamsi aşırı avlanıyor'

 

Erdek Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Demiray ise işim başka bir boyutuna dikkat çekiyor. Erdekli balıkçıların verimsiz bir sezon geçirdiğini belirten Demiray, bu durumu başta deniz kirliliği olmak üzere aşırı ve yasak avlanmaya bağlıyor. Demiray, "Tavuk yemi yapmak için mevsiminde hamsinin aşırı avlanması da cabası. Bandırma Balık Hali'ne getirilen balık kasalarında bazı çeşitlerde 2015 yılına göre belirgin bir azalma var" diyor. 

 

Yunanistan tarafında bolluk var

 

Ayvalık Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmail Güran ise Türk kara sularında avlanan balık miktarının azaldığını, Yunanistan'ın Midilli Adası'nda ise bu konuda tam bir bolluk yaşandığını aktarıyor.

 

Türk balıkçıların avladığı balık miktarının azalmasının bilinçsiz avlanmadan kaynaklandığını belirten Güran, Ege Denizi'nde son dönemde büyük oranda artan göçmen kaçakçılığı yüzünden güvenlik güçlerinin devletin belirlediğinin çok fazla üzerinde ışık voltajıyla avlanan büyük balıkçı gırgırlarının denetlemekte zorlandığını savundu.

 

Sardalya avı için kota uygulaması istediklerini anlatan Güran, "Örneğin bir balıkçı gırgırının denize açıldığında yasal olarak avlanma oranı 400 kasa ile sınırlıdır ama ülkemizdeki gırgırlar bu 400 kasayı katbekat aşıyor" diye konuştu.

 

'Umduğumuzu bulamadık'

 

 

Yalova Merkez Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak da iklim koşullarının değişken olması, özellikle rüzgar ve akıntıların balık tezgahlarındaki ürünlerin fiyatlarında dalgalanmaya yol açtığını dile getiriyor.

 

Yalova balık hali esnafından Yaşar Bilim ise geçen seneye göre verimsiz bir dönem geçirdiklerini belirtiyor.

 

Bilim, balıkçılara para getiren balık türlerinin az çıkmasından olumsuz etkilediğini ifade ederek, "Balıkçının satıp da güzel paralar aldığı çinekop ve palamut olmadı. Bu yüzden de umduğumuz bulamadık. Karadeniz’de hamsi erken Gürcistan tarafına gitti. Oradan Türkiye'ye girdiği zaman ucuza satamıyoruz" diye konuşuyor.

 

Kaynak: AA

 

- Advertisment -