Ana SayfaHaberlerGündem3. köprü yarın açılıyor

3. köprü yarın açılıyor

 

Yapımına üç yıl önce başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışı, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşecek. 

 

10 ulaşım şeridi olacak              

       

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na inşa edilen köprü, dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asmaköprüsü" unvanını alacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü 3 milyar dolara mal oldu. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er karayolu şeridi ile ortada 2 demiryolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak. 

 

Otomobil geçişi 9.90 TL

 

Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesi 10 yıl 2 ay 20 gün süre ile IC İçtaş-Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na teslim edilecek. Üçüncü köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında  günlük 135 bin  otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobiller için geçiş ücreti 9.90 TL, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçların geçiş ücreti ise 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 24 Kuruş olacak.  

 

Ağır vasıtalar artık buradan geçecek

 

Araçlar, köprü dahil devamında hangi kavşaktan çıkarsa oradaki mesafeye bağlı olarak köprü ücretine kilometre çarpı  24 kuruş eklenecek. Ona göre otomatik hesaplama yapılacak. Avrupa Yakasında Odayeri'nden ve Mahmutbey gişelerine kadar bütün bağlantı yolları tamamlandı, Anadolu Yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy'den çıkış ve girişler mümkün olacak. Köprünün hizmete girmesiyle ağır vasıtaların geçişi artık Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yerine Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden gerçekleşecek. Köprünün İstanbul’daki transit trafik yükünü hafifletmesi öngörülüyor. 

 

Kuzey Marmara Otoyolu’nun tamamı 2018’de açılacak

 

Projede Marmaray ve İstanbul metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçan Havalimanı ve yeni yapılacak 3. havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde ise çalışmalara başlandı. 2018 sonunda, tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamı hizmete açılacak.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -