Ana SayfaHaberlerDünyaİsrail’de bir yılda ikinci seçim

İsrail’de bir yılda ikinci seçim

 

Nisan ayında yapılacak seçimde Binyamin Netanyahu'nun liderlik ettiği Likud sandıktan birinci parti olarak çıkmıştı ancak İsrail Parlamentosu Knesset'te ikinci parti Mavi ve Beyaz Parti ile aynı sayıda sandalye kazanmıştı. Knesset'teki sağ partilerin çoğunluğu sebebiyle Netanyahu'nun bir hükümet kurması bekleniyordu, ancak eski savunma bakanı ve Yisrael Beiteinu lideri Avigdor Lieberman'ın desteğini çekmesi ile birlikte Netanyahu bir koalisyon kuramadı. Hükümetin kurulamamasının ardından parlamento feshedildi ve erken seçim kararı alındı.

 

Anketlerde Netanyahu ile Mavi ve Beyaz Parti lideri Benny Gantz bir kez daha başa baş görünüyor. Anketlere göre Likud ile koalisyonu reddeden Yisrael Beiteinu ve Lieberman ise oyunu arttırabilir. Bu durumda Lieberman kimin iktidar olduğunu belirleyecek duruma gelebilir.

 

The Guardian'dan Oliver Holmes, asıl mücadelenin seçimlerden sonra başlayacağını ifade etti. Gazetenin Kudüs muhabiri, koalisyon görüşmeleri sonucunda birçok farklı senaryonun ortaya çıkabileceğini belirtti.

 

Liku ile Mavi ve Beyaz Parti'nin çok yakın oy alması durumunda yine bir koalisyon hükümeti kurulamazsa İsrail üçüncü kez seçime gidebilir.

 

Netanyahu ayrıca hâlâ üç ayrı davada yolsuzluk ile suçlanıyor. İsrail tarihinin en uzun görev yapan başbakanı olan Netanyahu'nun önümüzdeki hafta hakim karşısına çıkması bekleniyor.

 

"Seçim bir referandum niteliği taşıyor"

 

BBC'nin kıdemli Orta Doğu editörü Jeremy Bowen, "Her şeyden öte bu seçim, Netanyahu için bir referandum niteliği taşıyor" diyor.

 

Netanyahu seçimlere hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının gölgesinde giriyor. Netanyahu, hakkındaki iddiaları reddetse de, ön duruşmaların ekim ayında başlaması bekleniyor.

 

Daha önceki seçimlerde olduğu gibi, Netanyahu bu seçimlerde de aşırı sağın oylarını toplamaya çalışıyor.

 

Netanyahu, tekrar seçilmesi halinde Batı Şeria'daki El Halil'de Yahudi yerleşimcilerin yaşadığı yerleri ve Ürdün Vadisi'ni ilhak edeceğini duyurarak, buna yönelik bir hamlede bulundu

 

 

- Advertisment -