Ana SayfaHaberlerDünyaDEAŞ Kerkük'e saldırdı!

DEAŞ Kerkük’e saldırdı!

DEAŞ güçleri Kerkük'te cereyan eden olayları ve boşluğu fırsat görerek Dibıs'e bağlı Meleh ve Tüvelee köylerine silahlı saldırı düzenledi. Bölgedeki yerel kaynaklara göre saldırıya önlemek için olay yerine çok sayıda güvenlik gücü sevk edildi. Yine yerel kaynaklara göre Dibıs ilçesinden vatandaşların kaçmaya çalıştığı öğrenildi.

 

IRAK ordusu ve Şii ağırlıklı Haşdi Şabi milisleri, pazartesi sabaha karşı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) silahlı gücü peşmergenin denetimindeki petrol zengini Kerkük şehrine yönelik geniş kapsamlı operasyon başlattı. Operasyondan hemen önce Bağdat yönetimi, IKBY’yi Kerkük’e terör örgütü PKK unsurlarını sokmakla suçlayıp, bunun ‘savaş ilanı’ olduğunu açıklamıştı. Fransız AFP haber ajansı, önceki gece boyunca çıkan çatışmalarda en az 10 peşmergenin öldüğünü, 27’sinin yaralandığını ve onlarca peşmerge savaşçısından da haber alınamadığını aktardı. Peşmerge, İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi’ye ait en az 5 ABD yapımı Hummer zırhlı aracı tahrip ettiğini iddia etti. IKBY’ye bağlı Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığı da, Kerkük’e yönelik saldırının açık savaş ilanı olduğunu belirterek, Irak Başbakanı İbadi hükümetinin çatışmayı başlattığı gerekçesiyle “ağır bedel ödemesi” gerektiğini kaydetti. 

 

KONTROL BAĞDAT YÖNETİMİNDE

Bağdat yönetimi tüm gün çatışmaların sürdüğü Kerkük'ün tamamen kontrollerine geçtiğini açıkladı. 15 saat süren çatışmalarda petrol bölgelerini ve havaalanı gibi kritik noktaları ele geçiren Irak ordusu kent merkezine de girdi. Erbil-Kerkük ve Süleymaniye-Kerkük yolları askerlerin kontrolüne geçmek üzere. Kerkük'ün güneyindeki mevzilerde yer alan Peşmerge güçleri cepheden çekildi. Ele geçirilen bölgelerden Kuzey Irak yönetiminin bayrakları indirildi. Çatışmaların yoğunlaşmasıyla Kerkük'te yaşayan binlerce insan Süleymaniye ve Erbil'e doğru kaçıyor. Televizyonların ekrana getirdiği görüntülerde, büyük kalabalıkların akın akın Kerkük'ten çıktığı görülüyor. Başbakan İbadi'nin talimatıyla Irak güçlerinin ele geçirdiği noktalarda IKBY bayrakları, Barzani fotoğrafları indirildi, Irak bayrakları asıldı.

 

Irak'ta Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Kerkük kentinin tartışmalı referanduma dahil edilmesi, savaş çıkardı. Bağdat yönetimi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) verdiği sürenin dolmasıyla peşmerge güçlerine saldırıya geçti. Gece saatlerinde başlayan çatışmalar Türkmen ilçeleri Tazehurmatu ve Tuzhurmatu çevresinde yoğunlaştı. Kritik noktalar tek tek alan Irak ordusu operasyonun başlamasından 15 saat sonra Kerkük kent merkezine girdi. AFP, Irak güçleri ile yaşanan çatışmalarda 10 peşmergenin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Reuters haber ajansı Irak merkezi hükümetinin Kerkük'ü ele geçirdiğini duyurdu. Irak hükümetinin açıklamasına göre, Iraklı güçler kentte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne ait yönetim binalarını ele geçirdi. Irak ordusunun açıklaması, Kerkük'e yönelik operasyonun başlamasının ardından 15 saat içinde kentin ele geçirilmesi anlamına geliyor.

 

Reuters'ın aktardığına göre Peşmerge güçleri, Kerkük'ün güneyindeki mevzilerden geri çekilmeye başladı. Irak ordusu, Kerkük'te bulunan K1 Havaüssü'nün ele geçirildiğini duyurdu.

 

TUZHURMATU'DA SON DURUM

Irak Devlet Televizyonu'ndan yapılan açıklamada, Ordu, Peşmerge ve Şii Türkmenler'le çatışma sonrası Tuzhurmatu'ya girdiği belirtildi. Irak Başbakanı Ibadi, Peşmerge'yi Irak ordusu için hizmet vermeye çağırdı.

 

Irak ordusu, arasındaki çatışmalar sonrasında Tuzhurmatu kasabasına girdi ve tamamen kontrolü sağladı. Ele geçirilen bölgelerden Kuzey Irak Yönetiminin bayrakları indirilerek Irak bayrakları çekildi.

 

KRİTİK NOKTALAR ELE GEÇİRİLDİ

Irak Savaş Haberleşme Dairesi Başkanlığı Ortak Bilgi Komutanlığı, saat 11.00 sularında yaptığı açıklamada Kerkük’de Peşmergenin bazı yerlerde geri çekilmeye başladığını açıkladı. Irak ordusunun şehirdeki Halit Köprüsü, Riyat yolu, Halit vilayet binası, Meryem Tepesi geçidi ve Reşat’ın kontrolünü ele geçirdiği belirtildi. Ayrıca, K-1 Askeri Üssü, Turklin ve Yaji Sanayi Bölgesi, Kuzey Gaz Tesisleri ve güvenlik merkezi, Kerkük elektrik santrali, gaz tesisleri yakınındaki petrol rafinerisinin ele geçirildiği ve Irak ordusunun ilerlemeye devam ettiği kaydedildi. Irak Savaş Medya Ağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ortak güçler, Baba Gürgür Petrol Yatağı ve Kerkük Kuzey Petrol Şirketi'nin tamamında kontrolü sağladı" denildi. Açıklamada ayrıca Kerkük'e bağlı Leylan nahiyesinde de denetimin sağlandığı aktarıldı. Erbil-Kerkük ve Süleymaniye-Kerkük yolları askerlerin kontrolüne geçmek üzere.

 

KERKÜK VALİSİ: KENTİ TESLİM ETMEYECEĞİZ

Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw'a konuşan Kerkük'ün azledilen Valisi Necmettin Kerim kenti teslim etmeyeceklerini belirtirken halkı sokağa çağırdı.

 

IRAK DEVLET TELEVİZYONU: KISA SÜREDE GENİŞ BİR ALAN ELE GEÇİRİLDİ

Kısa bir süre sonra Irak devlet televizyonu, ordu birliklerinin ‘Kerkük bölgesinde’ geniş bir alanda denetimi ele geçirdiğini, Kürt güçleriyle herhangi bir çatışma meydana gelmediğini duyurdu.

 

SANAYİ BÖLGESİ VE PETROL RAFİNERİSİ KONTROL ALTINA ALINDI

Reuters'in askeri kaynakların açıklamasına dayandırdığı haberine göre Irak güçleri, Kerkük benzin istasyonu, sanayi bölgesi ve petrol rafinerisini kontrolü altına aldığını açıkladı.

 

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Kerkük'ün peşmergeden geri alınması için askeri operasyonun başladığını açıkladı. Öte yandan Başbakan Haydar el-İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'teki tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi.

 

Irak devlet televizyonunun haberine göre terörle mücadele gücü, 9. Tugay ve federal polisin, Kerkük'te çatışma yaşanmadan geniş bölümde kontrolü sağladı. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, "Ortak Operasyonlar Komutanlığı altında bulunan Haşdi Şabi de, silahlı kuvvetlere Kerkük dışında destek sunuyor." açıklaması yaptı.

 

Buna karşılık aynı haberde, Irak Başbakanı Haydar el Abadi’nin, orduya Kerkük’te güvenliği ‘peşmergelerle eşgüdüm içinde’ sağlama emri verdiği de belirtildi.

- Advertisment -